Een nieuwbouwwoning kopen of je eigen huis verbouwen?

Leren van je eigen fouten is goed om te doen. Leren van andermans fouten is misschien makkelijker. Daarom besteden we in dit blog aandacht aan de tips van huiseigenaren die ‘het een volgende keer anders zouden doen’.  Missers tijdens de bouw van een nieuwbouwwoning of verkeerde inschattingen tijdens de verbouwingen van hun eigen huis. Op het moment dat het gebeurt, is het meestal niet leuk en levert het een boel stress op. Achteraf gezien zijn juist dit de stoere verhalen die het goed doen op een feestje. Luister en leer!

Het openbare toilet en gezellig samen lunchen

Het bouwen van een huis is meestal nogal prijzig. De aanschaf van materiaal is duur en voorzieningen op de bouwplaats kosten ook best wat. De eerste besparing die dan wordt doorgevoerd, is het schrappen van bijvoorbeeld de schaftwagens of de toiletoplossing.

Dat lijkt een slimme keuze, maar:

  • Worden de bouwvakkers blij van lunchen in het busje? Blije mensen, leveren beter werk.
  • En wat denk je van toiletteren in de vrije natuur… daar maakt niemand vrienden mee. Buiten het feit dat het verboden is, is het geen goede binnenkomer in je nieuwe wijk.

En als je aan het verbouwen bent en de bouwvakkers in huis hebt:

  • Hoe snel ben jij het zat dat je eigen wc ruikt naar andermans geurtjes?
  • En hoe vind je het dat je huis tijdens de ochtendkoffie, de lunch èn de middagpauze bezet is met werklui? Ze zijn dan onvermijdbaar; de ongemakkelijke stiltes omdat de gespreksonderwerpen op zijn. Dat is voor niemand gezellig.

Vraag jezelf af hoeveel jouw privacy je waard is, waar de bouwvakkers blij van worden en onderzoek hoeveel het daadwerkelijk kost. Dat kan bijvoorbeeld prima bij Brouwer

De kosten van meer-en minderwerk bij een nieuwbouwwoning kopen

Als je iets anders uit wilt laten voeren dan de architect heeft getekend, betaal je daar een bedrag voor. Dat komt door een stukje administratiekosten, het aanschaffen van extra materiaal en de aanpassingen die een aannemer moet doen tijdens de uitvoering op de bouw. Ondanks de extra kosten, is het aan te raden het toch te doen. De woorden: “Had ik maar…” worden vaak gevolgd door wensen die niet meer te realiseren zijn nadat het hele huis spik en span is opgeleverd. Nog wekenlang extra in het stof zitten en zelf aan de slag gaan, levert vaak veel frustratie op.

nieuwbouwwoning

Kleine vergissingen

Er zijn andere veelvoorkomende vergissingen bij de realisatie of verbouwing van een huis. Een verkeerde draairichting van de binnendeur is er zo eentje. Deuren die midden in de ruimte opengaan, zijn vaak een sta in de weg voor meubilair of leveren botsingen op met andere deuren. Ook het juist aanbrengen van de elektriciteitspunten blijkt nog best lastig. Je zult niet de eerste zijn die te weinig stopcontacten heeft laten maken of de stopcontacten in de keuken achter de kastjes moet zoeken. Een plattegrond van een nieuwbouwwoning of verbouwing kan voor een leek lastig te lezen zijn, dus in alle gevallen geldt: bespreek je ideeën uitgebreid met de architect en check de plannen met de aannemer. Dan komen jouw stoere verhalen op feestjes in elk geval niet van missers met je huis.

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207