Goedkope manieren om je woning te verduurzamen

Bij het verduurzamen van de woning denken mensen vaak dat het om een grote investering vraagt. In veel gevallen is dat ook zo, zeker als je zonnepanelen of een warmtepomp wilt. Wel betaalt deze investering zich op den duur weer terug. Er zijn ook een aantal kleine aanpassingen die de energierekening verlagen.

Plaats radiatorfolie

Radiatorfolie is een speciaal soort zilverfolie dat je achter de radiator plaatst. Dit is een goedkope en effectieve manier om te voorkomen dat er warmte verloren gaat richting de buitenmuur. De folie houdt de warmte van de radiator in huis, wat een besparing op kan leveren van zo’n 10 m3 gas per vierkante meter. Dit wil zeggen dat je de kosten voor het plaatsen van de folie binnen één winter hebt terugverdiend! Energie vergelijken is altijd verstandig, omdat er vaak interessante acties zijn voor nieuwe klanten. Bij het vergelijken kun je kiezen voor de meest duurzame energie voor de beste prijs. Hierdoor maak je ook weer wat budget vrij dat je kunt gebruiken voor het verder verduurzamen van je woning.

Stap over op LED verlichting

energiezuinig

Het energiegebruik van een gemiddeld Nederlands huishouden gaat voor 20 procent naar de verlichting. Hier valt dus flink wat te winnen op het gebied van duurzaamheid en kostenbesparing. Tegenwoordig is het voor steeds meer mensen vanzelfsprekend om LED verlichting te kopen. Heb jij nog lampen staan of hangen die voorzien zijn van ouderwetse peertjes? Vervang deze dan door LED lampen. Dit type armatuur kost iets meer dan de ouderwetse gloeilamp maar gaat vele malen langer mee en verbruikt significant minder energie.

Kieren in huis dichten

Zeker bij een wat ouder huis krijg je al snel te maken met tocht. Niet alleen verlaagt dit je wooncomfort, maar ook komt het jouw energieverbruik niet ten goede. Met tochtbanden en tochtstrips kun je eenvoudig en snel zelf kieren dichten. Controleer bijvoorbeeld de voordeur. Op deze plek ontsnapt vaak veel warmte. Meestal zit er een zelfklevende zijde aan de tochtstrips, zodat je deze zo aanbrengt op een kier of naad. Maak de kier eerst goed schoon en droog want anders plakt de tochtstrip niet goed. Een andere effectieve manier om naden en kieren in je woning te dichten is met de kitspuit. Dit kost je haast niets en je krijgt hier een warmer en duurzamer huis voor terug. Nu je toch je woning aan het controleren bent op plekken waar warmte verloren gaat: voel eens aan de borstel van de brievenbus. Als deze oud en versleten is, staat de borstel open en komt er de hele dag door koude lucht naar binnen. Het is makkelijk op te lossen en je merkt direct het verschil.

Marinus Marinus
Marinus Marinus
Artikelen: 14