Een duurzaam huis, hoe betaal je dat?

Een duurzaam huis is goed voor het milieu én voor je portemonnee. Maar voor het zover is, moet je vaak eerst geld investeren. Want aan grote energiebesparende maatregelen, zoals goede isolatie van je woning en zonnepanelen, hangt een prijskaartje. Je kunt dit op meerdere manieren financieren, óók als je geen goedgespekte spaarpot hebt. Ik zet ze voor je op een rijtje.

Hypotheek

Ga je binnenkort een huis kopen? Dan kun je je nieuwe optrekje meteen energiezuiniger maken. Je mag tot 106% van de marktwaarde lenen om je huis te verduurzamen met een maximum van 9.000 euro. Voor een nul-op-de-meterwoning mag je maximaal 25.000 euro extra lenen. Goed om te weten: door je hypotheek te verhogen, kun je wel in een andere tariefklasse met een hogere rente terechtkomen.

Bestaande hypotheek verhogen

Je bestaande hypotheek verhogen is meestal niet voordelig. Het kan dan zijn dat je weer advies- en notariskosten moet betalen. En dan is het vaak voordeliger om een Energiebespaarlening of een Duurzaamheidslening te nemen. Je hypotheekadviseur kan je hierbij helpen.

Energiebespaarlening

Energiebespaarlening is speciaal voor particuliere huizenbezitters. Je kunt hiermee tot € 25.000 lenen en je hebt een looptijd van 7, 10 of 15 jaar. Het voordeel van een energiebespaarlening is dat je vaak lagere rente betaalt dan bij een persoonlijke lening. Hoe hoog de rente van je lening precies is, hangt af welke looptijd je kiest. Ook betaal je geen advieskosten en je hoeft niet langs de notaris. De energiebespaarlening heeft ook een nadeel: het kan zijn dat de rente niet aftrekbaar is. Je kunt dit checken bij de Belastingdienst of een belastingadviseur.

Duurzaamheidslening

Een aantal gemeentes bieden een duurzaamheidslening aan, speciaal bedoeld om je huis duurzamer te maken. Je leent dan geld bij je eigen gemeente, vaak tegen een aantrekkelijke rente. Je kunt met deze optie tussen de € 2.500 en € 25.000 lenen, met een looptijd van 10 tot 15 jaar. Goed om te weten: de rente van deze lening is soms aftrekbaar. Dit kun je navragen bij de Belastingdienst of een belastingadviseur.

Op svn.nl kun je zien of jouw gemeente een duurzaamheidslening aanbiedt.

woning verduurzamen

Spaargeld

Veel mensen gebruiken het liefst hun eigen spaargeld om hun huis energiezuiniger te maken. Besluit je je spaarvarken stuk te slaan? Gebruik dan niet al je spaargeld. Een buffer voor onverwachtse tegenslagen is altijd verstandig.

Alles over een duurzaam huis

Meer weten over duurzaam wonen? Op snsbank.nl vind je alles over je huis duurzamer maken . Van energiebesparende tips tot een praktisch stappenplan en informatie over subsidies. 

Aanvulling mei 2022
Door de extreme stijging van de energiekosten is het nog interessanter geworden om je huis te verduurzamen. Wacht niet langer en laat je goed informeren over de mogelijkheden.

Chi-Ming Chan
Chi-Ming Chan

Chi-Ming Chan - EHP - is financieel adviseur bij SNS Bank Oisterwijk, Boxtel & Vught.

Artikelen: 1