Wat is een ecologisch huis en hoe begin je eraan?

Om te beginnen is het belangrijk om het verschil tussen duurzaam en ecologisch uit te leggen. Bij duurzaam neem je allerlei besparende maatregelen om minder energie te verbruiken, zelf (zonne)energie opwekken, zuinige warmtepomp installeren, afval scheiden, minder vlees eten en in een elektrische auto rijden. Een ecologisch huis houdt rekening met vier dingen die steeds schaarser worden: ruimte, water, energie en materialen.

Het heeft als doel de bewoners gezond te laten leven en zo weinig impact op mens en milieu uit te oefenen. Het doel van ecologisch wonen is om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Regenwater opvangen, zelf zonnestroom opwekken, groente uit de eigen moestuin eten, hout stoken in een potkachel en in harmonie leven met je omgeving. Dat klinkt misschien wat zweverig maar steeds meer mensen geloven dat dit de manier is om de toekomst van de mensheid en de aarde veilig te stellen. Gelukkig hoef je niet alle gemakken overboord te gooien om je CO2-uitstoot te verminderen, zonne-energie op te wekken en te besparen op je energierekening.

Zonnepanelen laat je eenvoudig door een professionele installateur op je dak plaatsen met een zonnepanelen montagesysteem. De enige voorwaarde is dat jouw dak niet op het noorden ligt, want daar schijnt de zon nauwelijks. Op een plat dak moeten de panelen kunstmatig in een hoek gezet worden voor het beste rendement. Maar als je een schuin dak hebt dan kan je installateur gelijk aan de slag met een zonnepanelen montagesysteem schuin dak om zonnestroom op te wekken

Ecologisch wonen

Zoals gezegd moet voor ecologisch wonen je hele leven in het teken staan van ecologie en gezondheid van mens en milieu. Dat begint met de locatie van het huis. Het staat op een strategische plek zodat de bewoners zich zo weinig mogelijk hoeven te verplaatsen. En als er dan verplaatst moet worden doen we dat met het openbaar vervoer, op de fiets of lopend. Bio-ecologisch bouwen gebeurt met natuurlijk grondstoffen die in principe onuitputtelijk zijn. In de meest ideale situatie worden de bouwmaterialen ter plekke vervaardigd en verwerkt. Onnatuurlijke materialen zoals plastic, synthetisch rubber en tropisch hardhout zijn uitgebannen. Alternatieve energiebronnen zijn essentieel bij het ecologisch wonen. Windmolens en zonnepanelen passen perfect bij deze manier van leven. 

duurzaam wonen

Duurzaam wonen

Omdat ecologisch wonen niet voor iedereen weggelegd is, maar we wel graag verantwoord bezig zijn kun je uiteraard je huis verduurzamen. Met een paar simpele ingrepen bespaar of wek je energie op. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je huis goed geïsoleerd is. Daardoor blijft het binnen langer warm en hoef je minder te stoken.

Lees ook: Bedrijf aan huis: wat te doen met het afval?

Vervang je oude cv-ketel voor een veel zuiniger warmtepomp. In de meeste gemeentes kun je hiervoor een ISDE-subsidie aanvragen. Plaats zonnepanelen op je dak waarmee je energie en geld bespaart. Zonnepanelen kun je kopen, leasen of huren en meestal is ook hiervoor een ISDE-subsidie aan te vragen. 

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 123