Thuis aan het werk? 5 tips om een hoge energierekening te voorkomen

Geen vitaal beroep? Dan is de kans groot dat je nog steeds vanuit huis werkt. En dat zal voorlopig ook nog wel het geval zijn. Des te belangrijker om wat bewuster met het energieverbruik in huis om te gaan. Niet alleen voor het milieu, maar ook zeker voor een niet te hoge energierekening. Hieronder 5 tips om dit te voorkomen.

1) Gebruik de huishoudelijke apparaten verstandig

Vul je altijd de hele waterkoker als je een kopje thee zet? Laat je het koffieapparaat de hele dag aanstaan? Of is je vriezer nauwelijks gevuld? Allemaal dingen die stiekem meer energie verbruiken. Dus kook alleen de hoeveelheid water die je nodig hebt voor je kopje thee, zet je koffieapparaat uit en bewaar je etensrestjes in de vriezer. Hoe voller die zit, hoe minder energie die verbruikt.

2) Houd jezelf op verschillende manieren warm

De dagen worden steeds kouder en dat is misschien in je huis ook voelbaar. Verleidelijk om dat meteen de verwarming hoger te zetten. Maar je kunt ook een warme trui aan trekken en ervoor kiezen om de verwarming maar een dagdeel aan te doen. Daarbij zorgt een te warm huis ook dat je minder productief bent.

Merk je dat je sowieso wat minder productief bent? Ga dan een rondje wandelen. Dat zorgt niet alleen voor wat frisse energie, maar door het lopen gaat je bloed weer wat harder rondpompen. En je raadt het al: daar krijg je het weer lekker warm van.

3) Gebruik slimme verlichting

Misschien wat voor de hand liggend, maar daarom niet minder belangrijk: gebruik LED-verlichting. Misschien wel een mooi moment om de verlichting je huis te vervangen voor spaar- of LED-lampen. En verlaat je de ruimte? Vergeet dan niet ook de lampen weer uit te doen.

4) Ga voor een waterbesparende douchekop

Gemiddeld verbruikt een douche per minuut ongeveer 10 liter water. Douche je met een waterbesparende douchekop? Dan scheelt dit per minuut twee liter. Als je dan ook nog een paar minuten minder lang doucht dan je gewend bent, maak je hiermee helemaal het verschil voor je energierekening. Wil je nog meer besparen? Douche dan op 20 graden. Dit is niet alleen goed voor je immuunsysteem en bloedcirculatie, maar ook voor je energierekening. Het scheelt namelijk behoorlijk in het opwarmen van het water.

5) De energieprijzen waren nog nooit zo laag: stap over

In vergelijking met vorig jaar zijn de energietarieven op dit moment nog steeds historisch laag. En dat is nog nooit zo geweest. Met het einde van het jaar in zicht, is het zeker een mooi moment om traditiegetrouw ook je energierekening onder de loep te nemen. Je energie vergelijken kan bij Independer makkelijk en snel. Je kunt naast vergelijken op prijs en kwaliteit, ook vergelijken op de duurzaamheid van de energie, gas en de leverancier.

Amy Sprikkelman
Amy Sprikkelman
Artikelen: 2