Warmteverliesberekening – alles dat je moet weten

Warmteverlies is helaas een probleem, maar er valt altijd iets aan te doen. In dit artikel kom je te weten wat de warmteverliesberekening precies is en waarom het nuttig is.

Wat is een warmteverliesberekening?

Dat we ons huis in de winter moeten opwarmen is heel normaal. Gezien het koudere klimaat in Nederland, zijn we zelfs in de zomer niet in staat om de verwarming helemaal af te zetten. Dat betekent dat we het hele jaar door warmte produceren. Wie warmte zegt, zegt meteen ook warmteverlies.

Warmteverlies treedt op door middel van verschillende kanalen. Een van de meest bekende oorzaken van warmteverlies, is transmissie. Via de muren en het dak, gaat er rechtstreeks warmte verloren. Een ander belangrijk verlies kanaal, zijn de kieren en openingen. Daarbij kan je denken aan ventilatieroosters, of een schouw bijvoorbeeld. Dit zijn rechtstreekse openingen waar de warmte naar buiten kan ontsnappen. Er zijn nog enkele manieren waardoor warmteverlies kan optreden, maar dit zijn alvast de meest bekende. Een ander verlies kanaal zijn de koudebruggen van het huis.

Warmteverlies kan je onmogelijk helemaal vermijden, maar het valt gelukkig wel in te perken. 

Waarom moet je een warmteverliesberekening laten uitvoeren?

Een warmteverliesberekening is noodzakelijk opdat je een geschikt verwarmingssysteem kunt laten installeren. Hoe meer warmte het huis verliest, des te krachtiger jouw verwarmingssysteem zal moeten zijn. Zeker voor een warmtepomp, maar ook voor een ketel is het belangrijk om te kunnen berekenen hoeveel vermogen je nodig hebt.

Als het warmteverlies te groot is…

Wat je vaak ziet bij oudere huizen, is dat het warmteverlies enorm is. De isolatie is daarin nog veel dunner, of er zitten effectief kieren onder de muren. Indien het warmteverlies echt te groot is, dan kan je de aankoop van een ketel of warmtepomp beter nog even uitstellen. Een beter idee is om het huis eerst onder handen te nemen. In sommige gevallen kan je slechts met een kleine renovatie al een groot effect teweeg brengen. In andere gevallen is er wel een grondige renovatie nodig.

Duurzaam huis

Minder warmteverlies heeft twee grote voordelen. In de eerste plaats betekent minder energie verbruiken ook automatisch dat je energiefactuur gaat dalen. Je kunt zeggen dat renoveren geld kost, maar het is een investering die zichzelf uiteindelijk wel terugbetaald. In sommige gevallen zijn er zelfs subsidies beschikbaar. Op de website van de rijksoverheid kan je alle subsidies terugvinden en kijken of je in aanmerking komt.

Een tweede belangrijk argument is ons milieu. Een huis waar veel warmteverlies optreedt is alles behalve duurzaam te noemen. Er gaat al meer dan genoeg energie verloren, dus probeer ervoor te zorgen dat jij het warmteverlies zoveel mogelijk kunt beperken.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 227