Transmissieberekening – wat is dat precies?

Sta je op het punt om een huis te kopen? Dan zijn er veel dingen waar je aan moet denken. Financiën, inrichting, indelingen, kleuren, isolatie en upgrades van het huis. Veel van deze dingen staan op het internet en inspiratie is er in overvloed. Maar als je je huis wil verduurzamen of verbeteren kan je veel moeilijke termen tegenkomen die alles behalve duidelijk uitgelegd worden. Dit haalt de zin om zelf aan de slag te gaan alleen maar naar beneden terwijl klussen best leuk kan zijn!

Daarom heb ik voor je de term transmissieberekening op een simpele manier uitgelegd. Hierdoor weet je straks precies wat je moet doen en hoe je erachter kan komen hoe je je huis kan verduurzamen en het milieu beetje, bij beetje helpt!

Betekenis transmissieberekening

Een transmissieberekening is een term die je misschien wel eens tegen bent gekomen als je zoekt op duurzame oplossingen voor je huis. Ik kan mij goed voorstellen dat het niet voor elke huis, tuin en keuken klussen duidelijk is wat dit precies betekent.

Een transmissieberekening is, moeilijk gezegd, een berekening van het warmteverlies bij een scheidingsconstructie. Makkelijk gezegd, is het een berekening die je maakt als je wil weten hoeveel warmte je kwijtraakt bij en muur, vloer of plafond. Dit is belangrijk om te weten als je een huis koopt en deze wil verduurzamen. Want laten we eerlijk zijn, hoge energie kosten zijn zo 2019!

Een transmissieberekening laat je dus zien hoeveel warmte je verliest, ondanks de isolatie die het huis al heeft. Dit wordt berekend is Watt. Dit warmteverlies wordt transmissieverlies genoemd. Maar, hoe bereken je dit nou precies?

Hoe bereken je een transmissie?

Dat is nogal ingewikkeld. Je hebt wel rekenkrachten nodig om dit te berekenen. Het gaat namelijk via een formule:  Q = ΔT x A x U

Q = Het warmteverlies in Watt. In de formule zal je dus op de plek van de Q het warmteverlies zien.

ΔT = Het temperatuurverschil tussen twee zijden. Dus bijvoorbeeld het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten. Is het buiten 10 graden, en bij je in huis 21 graden? Dan is de wordt op de plek van de ΔT dus 11 ingevuld.

A = de oppervlakte van de constructie in vierkante meter. Hoeveel vierkante meter is je buitenmuur? Dat vul je in op de plek van de A.

U = de U-waarde of warmtedoorgangscoëfficiënt in Watt/ (m2 maal K). Dit moet eerst ingevuld worden in een eigen formule. Er geldt, hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.

Hoe bereken je de U-waarde?

De U-waarde kan je tevens berekenen via een formule. U = één : Rsi + Rc + Rse

Rsi = warmteovergang weerstand aan het binnen oppervlakte

Rc = warmteweerstand van de constructie

Rse = Warmteovergang weerstand aan het buiten oppervlakte.

Deze gegevens krijg je vaak van de kozijnfabrikant. Hierdoor hoef je ze gelukkig niet uit te rekenen. Mocht dit wel het geval zijn, weet je nu wat je precies moet weten! Zodra je deze formule hebt ingevuld, kan je de transmissieberekening gaan doen.

verduurzamen

Als je eenmaal de formule in hebt gevuld is het een kwestie van je rekenmachine erbij pakken, en rekenen maar! Hoeveel transmissieverlies heeft je nieuwe droomhuis?

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 204