Geld verdienen door het oversluiten van je hypotheek

“Nou zit ik dus te denken hè: moet ik mijn hypotheek oversluiten  of niet? Wat denken jullie?”.

Zomaar een gesprekje tussen mij en een paar vrienden op een gewone doordeweekse dag. Zij hebben pas een huis gekocht en bij hen ligt het hele hypotheekverhaal dus nog vers in het geheugen. Ikzelf woon al behoorlijk wat jaren op mijn vertrouwde plekje en heb geen plannen om te verhuizen. Maar als ik de hypotheeklasten van hun gigantische huis vergelijk met wat ik aan hypotheek betaal voor mijn kleine stulpje, geloof ik dat het tijd wordt om hypotheekadvies te gaan vragen.

Lagere hypotheeklasten

Maandelijks lagere lasten voor de hypotheek klinkt me als muziek in de oren. In gedachten heb ik het extra geld dat ik overhoud, al uitgegeven aan een nieuwe hoekbank. Ook een reis naar India staat al ontzettend lang op mijn verlanglijstje. Misschien is het meer binnen handbereik dan ik dacht. In gedachten mijmer ik dat ik moet gaan navragen of het zinvol is om mijn hypotheek over te sluiten.

Mijn vriendin en haar man vertellen ondertussen enthousiast verder over het hypotheekavontuur. Over dat er zoveel verschil zat in uitleg tussen de adviseurs, over dat er echt heel veel mogelijk was en dat ze blij zijn met de lage rentestand. Natuurlijk komt ook de oververhitte woningmarkt aan bod. Een onderwerp waar we op zich al een hele middag al kletsend mee kunnen vullen. 

“Weet je dat 50% van de woningbezitters kan besparen op hun maandelijkse hypotheeklast?”. Ze halen me uit mijn gedachtestroom. “Echt veel te veel mensen laten geld liggen. Dat is toch hartstikke zonde!”. Samen komen we tot de conclusie dat alle huiseigenaren met regelmaat hun financiële situatie onder de loep moeten nemen en moeten laten berekenen hoeveel ze verdienen met het oversluiten van de hypotheek.

Verbouwing meefinancieren

We praten verder over de verbouwing van hun keuken en badkamer, bedragen die in de hypotheek zijn meegenomen als bouwdepot. “Aannemers zijn moeilijk om te vinden in deze tijd”, vind je ook niet? Opnieuw schrik ik op uit mijn gedachten. Ik was mijn eigen keuken alweer aan het herinrichten en vroeg mezelf af of er in mijn geval ook een bouwdepot mogelijk was.

vastgoedbeheer - oversluiten

We schieten in de lach om dit gekke gesprek waarbij ik wel heel veel in gedachten verzonken ben. Vervolgens proosten we vrolijk op hun nieuwe huis, op de lage hypotheeklasten en mijn toekomstige reis naar India. Want in de wetenschap dat er geld te verdienen is door het verlagen van mijn hypotheek, lijkt die droom op eens zo gek niet meer. Morgen meteen maar even bellen met de hypotheekadviseur. Eens kijken of er ook nog geld overblijft voor de hoekbank en het verbouwen van de keuken.

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207