Bouw een mancave met gebruikte materialen – Alle voordelen op een rijtje

We denken er vaak niet aan maar gebruikte bouwmaterialen zijn vaak nog steeds bruikbaar. Hoewel ze een kostbaar onderdeel zijn van onze natuur, verdwijnen de gebruikte bouwmaterialen al gauw in het vergeethoekje. Sanitair, verlichting en elektronica of hout, allemaal hebben ze een belangrijke gemeenschappelijke eigenschap. Ze kunnen namelijk allemaal jarenlang worden gebruikt, zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. 

 

Een houten balk die je gebruikt om het dak te ondersteunen, is niet waardeloos na 10 jaar. Een radiator of een klassieke houtkachel kunnen gerust hergebruikt worden. Tegenwoordig gooien de mensen alles graag zo snel mogelijk weg. Er moet steeds iets nieuws komen, maar onze natuur kan dat niet langer aan. Zoek jij een goed excuus om eindelijk je eigen mancave te kunnen bouwen? Zeg dan dat je graag wat gebruikte bouwmaterialen van de vuilnisbelt wilt redden.

 

De voordelen van gebruikte bouwmaterialen

De kans dat je een mancave gaat bouwen met gebruikte bouwmaterialen is klein indien er geen voordelen aan verbonden zijn. Gelukkig is dat wel zo. Het belangrijkste voordeel heb ik tijdens mijn inleiding al aangehaald: het milieu. Is het echt nodig om een extra aantal bomen te kappen, enkel en alleen voor jouw mancave? Nee toch, zeker indien je weet hoeveel kwalitatieve tweedehands materialen er nog op de markt zijn. Door de bouwmaterialen uit een andere woning te hergebruiken gaat er maar heel weinig verloren. Natuurlijk is er altijd een bepaald percentage dat niet meer te redden valt, denk bijvoorbeeld aan lijm of mortel. Hoe meer je kunt hergebruiken des te beter, want de grondstoffen op onze aarde zijn beperkt. Of er in Nederland zo’n systeem is weet ik eigenlijk niet, maar in België stimuleert de overheid het gebruik van reeds gebruikte bouwmaterialen zelfs. Eigenlijk zouden alle landen dit moeten doen, toch?

 

Een tweede belangrijk voordeel van het gebruik van tweedehands bouwmaterialen is de prijs. Gebruikte bouwmaterialen zijn namelijk een heel stuk goedkoper dan de nieuwe materialen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar steigerhout meubels. Heb je tot op heden nog geen mancave enkel en alleen omwille van de kosten? Dan is het nu vast en zeker het juiste moment om er toch aan te beginnen, maar dan met gebruikte bouwmaterialen. Door eerder gebruikte bouwmaterialen te recyclen, kun je jouw mancave bouwen voor een fractie van de prijs die je anders zou moeten betalen.

 

Ten derde, zorgen hergebruikte bouwmaterialen voor een gezellige sfeer in jouw mancave. De vintage materialen zorgen voor een heerlijke retro look en feel. Op die manier kunnen deze materialen, die je een tweede leven geeft, ook zorgen voor een gezellige sfeer in huis. Ontvang je vrienden in de stijl van een traditionele kroeg door middel van een heerlijke retro mancave.

 

Tot slot

Zoals je merkt, heeft het gebruik van reeds gebruikte bouwmaterialen, alleen maar voordelen. Alle tweedehands bouwmaterialen worden normaal gezien gecontroleerd op stevigheid en kwaliteit. Zo kan je er zeker van zijn dat ze net zo goed zijn als nieuwe producten. Bespaar een hoop kosten en ontlast het milieu, door jouw mancave te bouwen met tweedehands bouwmaterialen.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99