Vastgoedmarkt in 2021: verwachtingen trends en huizenprijzen

2020 was een bijzonder goed jaar voor mensen die hun huis hebben verkocht. De huizenprijzen lagen nóg hoger dan eerdere jaren en dat is bijzonder: de prijzen van woningen stijgen namelijk al een aantal jaren, maar kregen door de coronacrisis nog net dat extra zetje. In dit artikel lees je meer over de verwachtingen op de huizenmarkt voor het nieuwe jaar.

 

Coronacrisis van invloed op vastgoedmarkt

Met zo’n succesvol jaar achter de rug en de verwachtingen voor 2021 zijn er veel mensen die willen investeren in vastgoed. Beleggen brengt risico’s met zich mee, zeker in een tijd als deze, maar die kan wel twee kanten op.Net als in 2020 zal de coronacrisis zeker invloed hebben op de vastgoedmarkt in 2021.

 

In eerste instantie was er bij het uitbreken van de pandemie de verwachting dat verhuisplannen van de baan werden geveegd. Veel mensen zijn het afgelopen jaar bijvoorbeeld hun baan kwijt geraakt en hebben daardoor financiële onzekerheid. Gedurende het jaar bleek dat het toch totaal anders ging: door het vele thuis moeten blijven, kwam men er ineens achter dat ze meer woongenot zochten of dat ze meer ruimte zouden willen. Het leidt er zelfs toe dat meer Nederlanders van plan zijn hun huis te verkopen in de komende weken of maanden.

 

Door de plotseling grote vraag naar met name woningen buiten de Randstad gingen de prijzen van huizen binnen no time omhoog. De verwachting is er dat de coronacrisis óók in 2021 diverse effecten laat zien. Dit kan alle kanten op gaan: experts van de ABN AMRO verwachten bijvoorbeeld dat de huizenprijzen stabiliseren terwijl professionals van de Rabobank juist denken dat de prijzen nog verder zullen stijgen. Financiële experts van de ING zijn minder positief; zij verwachten een daling van de prijzen met 0,5% met uiteindelijk meer stabiliteit in woningprijzen.

 

Kans op bizar hoge huizenprijzen kleiner in 2021

Dat is goed nieuws voor de starters die van plan zijn om een woning te kopen in het nieuwe jaar. Hoewel de huizenprijzen momenteel immuun lijken voor het coronavirus en er juist goed op lijken te doen, moet er volgens de economen van de ING wel verandering komen in het nieuwe jaar. Dat komt onder andere door de aanhoudende en waarschijnlijk groeiende werkloosheid in Nederland waardoor er minder vraag zal zijn naar huizen. Daardoor kunnen de prijzen weer wat lager liggen en is de kans op bizar hoge huizenprijzen kleiner dan dit jaar.

vastgoedbeheer

Dat komt ook door de rentes die volatiel zijn. Momenteel zijn de rentes laag, maar deze kunnen door de groeiende economische crisis ineens een stuk hoger gaan liggen. Mocht dat het geval zijn dan is het kopen van een woning in 2021 ook minder interessant voor mensen. Dit hoeft natuurlijk niet direct te betekenen dat de woningprijzen meteen een stuk lager gaan liggen, maar dat er minder uitbundigheid in prijzen te zien is. Meer stabiliteit en ademruimte op de woningmarkt is in tijden van onzekerheid wel zo prettig. Dat maakt het kopen en verkopen van huizen weer interessanter voor een groter publiek en niet alleen voor de mensen die vaker investeren.

Liv Krake
Liv Krake
Artikelen: 1