Zonder stress een huis kopen doe je zo

Een huis kopen is een bijzonder moment voor velen, maar vaak brengt het ook emotionele stress met zich mee. Het is, naast je partnerkeuze en wel of geen kinderen krijgen, misschien wel de belangrijkste beslissing die je ooit gaat nemen. En daar komen natuurlijk ook veel angsten bij kijken. Weet ik wel zeker dat ik de juiste keuze maak? Past de locatie wel bij mij? Is het financieel allemaal haalbaar? Wat vindt de omgeving ervan? 

Dergelijke vragen spoken bij veel mensen door hun hoofd en dat levert veel stress op. Met stress een beslissing nemen is nooit handig, want je denkt dan minder rationeel na. Bovendien is het niet heel goed voor de gezondheid, maar dat hoeven we je vast niet te vertellen. Gelukkig is het ook mogelijk om zonder stress een huis te kopen.

Hulp inschakelen

Je hoeft het niet allemaal zelf te doen in het leven. Bij de aankoop van een woning heb je vrijwel altijd hulp nodig en die is meestal ook aanwezig.

In de eerste plaats de hulp van professionals. Die kunnen stress voor een groot deel wegnemen. Een hypotheekadviseur onderzoekt welk hypotheekbedrag het beste bij je financiële situatie past en waar je de hypotheek het beste kan afsluiten. 

 hulp van professionals

Een aankoopmakelaar helpt je bij het maken van de juiste woningkeuze. Ook kan deze voor je bieden en onderhandelen, zodat je een woning met zijn of haar onderhandelingsvaardigheden tegen een goede prijs kunt aankopen. 

Dan heb je, wanneer je eenmaal een woning hebt gekocht, natuurlijk ook professionele verhuizers nodig en die vind je via deze website

Naast hulp van professionals kun je ook mensen uit je omgeving vragen. De meeste mensen in je omgeving zijn vast uiterst behulpzaam.

Psychologische valkuilen vermijden 

Stress kun je ook krijgen als je de verkeerde keuze neemt. Als je eenmaal een woning hebt gekocht, dan kun je eerst niet meer terug. Natuurlijk kun je later wel weer een ander huis kopen, maar dat brengt ook weer veel gedoe met zich mee.

Je maakt een weloverwogen keuze wanneer je de typische psychologische valkuilen vermijdt. 

Valkuil 1: eerst eindruk

De eerste valkuil heeft te maken met de ‘eerste indruk’. Daar hecht men, overigens niet alleen bij de aankoop van een woning maar bijvoorbeeld ook bij een eerste ontmoeting, veel waarde aan. 

huis kopen

De eerste indruk kan echter ook vals zijn. Je kunt tijdens een bezichtiging bijvoorbeeld verleid worden door de geur of een zonnestraal die precies op een goede plek de kamer in komt. Hecht dus niet te veel waarde aan de eerste indruk bij een bezichtiging en ga vaker het huis bekijken. 

Valkuil 2: het gevoel dat je snel een beslissing moet nemen

Woningzoekenden hebben vaak het gevoel dat ze snel een beslissing moeten nemen.. ‘Straks is de woning weg en dan vind ik nooit meer zo’n huis met een prachtige tuin!’. Een dergelijke gedachtegang zorgt ervoor dat je misschien domme beslissingen neemt.

Tip! Ga je een huis kopen overweeg dan ook om een aankoopmakelaar in de armen te nemen. De aankoopmakelaar heeft veel kennis van de lokale markt, kan goed onderhandelen maar heeft ook van juridische en bouwkundige kennis. Dus de ideale partner om een huis mee te kopen 😉

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 190