Waaraan voldoet een goed cilinderslot voor je deur?

Een woninginbraak kan iedereen overkomen. Per dag wordt op meer dan honderd plaatsen in Nederland een woning opengebroken en vaak gebeurt dat op kinderlijk eenvoudige wijze, omdat de bewoner niet de juiste voorzorgsmaatregelen heeft genomen. Goed hang- en sluitwerk is van essentieel belang om het inbrekersgilde te weren. Bedenk hierbij dat een inbreker het liefst zo snel mogelijk opereert om niet gezien te worden. Daarom zal hij altijd kiezen voor de zwakste schakel in een bepaalde wijk. Deuren die relatief eenvoudig open te krijgen zijn, omdat het slot van inferieure kwaliteit is, zullen door een inbreker eerder worden geselecteerd. Maar waaraan voldoet een goed cilinderslot voor je deur nu eigenlijk precies?

Cilinderslot verzonken in de deur

Een bekende methode voor inbrekers om een slot te forceren is het uit de deur trekken van de cilinder. Eerst draait men een schroef in het slot en vervolgens wordt de cilinder aan die schroef een stukje uit de deur getrokken. Het is daarna relatief simpel om de cilinder met behulp van een goede tang af te breken. Deze vorm van inbraak heet de Bulgaarse methode. Het is een veel toegepaste methode, omdat je als inbreker met wat simpele gereedschappen gemakkelijk je doel kunt bereiken. Daarom is het zaak om te kiezen voor een slot dat goed in de deur verzonken ligt. Zodat deze methode niet met succes kan worden uitgevoerd.

SKG

Het is belangrijk dat een slot voldoet aan hoge kwaliteitseisen. Inbrekers weten precies waar ze op moeten letten, maar mensen die een cilinderslot kopen, hebben zelf vaak geen idee welke verschillen in kwaliteit er zijn. Daarom is het fijn om te kunnen rekenen op de expertise van SKG. Vaak denkt men ten onrechte dat SKG een fabrikant van sloten is, maar dat is niet het geval. De letters SKG staan voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw . En verwijzen in dit geval naar het keurmerk dat deze organisatie in het leven heeft geroepen. Het zegt iets over de snelheid waarmee een inbreker het slot met succes zou kunnen forceren. Hoe hoger het aantal sterren, hoe minder gemakkelijk een inbreker de deur open kan krijgen.

Gebruik het slot

Het klinkt misschien als een open deur – hoewel die woordkeus in dit geval wat ongelukkig is – maar een goed slot heeft alleen nut als je het gebruikt. Doe de deur altijd op slot en haal de sleutel eruit.

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 122