Bitcoin gebruiken als onderpand bij hypotheek

Bizar maar waar: wist jij dat je Bitcoins kunt gebruiken als onderpand bij het afsluiten van een hypotheek? In 2019 bleek dat je bij een geldverstrekker terecht kunt die Bitcoin accepteert als betaalmiddel voor je hypotheek. Dit betekent overigens niet dat je nu massaal je digitale geld in moet gaan zetten; je kunt namelijk nog lang niet overal terecht om op die manier te betalen met cryptomunten. Bitcoin en ander virtueel geld is namelijk ontzettend volatiel. In dit artikel lees je er meer over.

 

Waar kun je met Bitcoin betalen voor hypotheek?

Ben je van plan een huis te kopen én heb je een flink bedrag aan Bitcoin beschikbaar? Kijk dan eens naar de mogelijkheden bij kredietverstrekker NEXO; in april 2019 gingen zij in zee met niemand minder dan miljardair Brock Pierce. Zijn Bitcoins werden toentertijd geaccepteerd als geldig onderpand voor een hypotheek. Wat opvallend is, is dat de onderpand in eerste instantie is betaald met Bitcoins die vervolgens zijn omgezet in traditioneel geld.

 

Uiteindelijk is er dus wel met fysiek geld betaald, maar: als de Bitcoins er niet waren, was dit niet mogelijk. De reden dat de betaling alsnog is omgezet in geld is de volatiliteit van Bitcoin; dergelijke cryptocurrency is onderhevig aan verandering van de waarde. Op de dag van investering kan het maar zo zijn dat de munt veel waard is om vervolgens een dag later in waarde te kelderen.

 

Crypto hypotheek met huis in Amsterdam

Miljardair Pierce heeft niet zomaar een woning gekocht – met Bitcoins heeft hij zijn nieuwste huis in Amsterdam weten te financieren. Dat juist deze man een woning met cryptomunten wist te kopen is niet heel gek. Hij is namelijk een bekende naam in de cryptowereld; geen wonder dus dat zo iemand als een van de eersten een dergelijke investering doet. Wat interessant is aan een hypotheek betalen met Bitcoins is dat je je Bitcoins niet kwijt bent.

 

Dat is precies wat investeerders willen, omdat de waarde van deze digitale munt ineens enorm kan stijgen (of juist dalen). NEXO heeft de dagprijs van de Bitcoin op dat moment ingewisseld voor geld en dat geïnvesteerd in de hypotheek; de Bitcoins van Pierce staan ergens opgeslagen als onderpand, een soort lening die hij uiteindelijk terug krijgt.

 

Hypotheek afbetalen met Bitcoins interessant genoeg?

De meningen zijn verdeeld over het aanvragen van zo’n crypto hypotheek. De rentes van deze hypotheek liggen momenteel bijvoorbeeld een stuk hoger dan van een traditionele hypotheek. Tenzij je dus net zoveel geld hebt als miljardair Pierce is het voor de ‘gewone’ mens waarschijnlijk niet heel haalbaar om op deze manier een investering te doen. Mocht de rente van de traditionele hypotheek hoger gaan liggen én mocht je over Bitcoins beschikken dan is het zeker interessant om eens te kijken naar de mogelijkheden.

 

Maar: dan moet je wel beschikken over Bitcoins en die zijn momenteel heel duur. Wanneer je het laatste Bitcoin koers nieuws gevolgd hebt, weet je waarschijnlijk wel dat de waarde van de Bitcoin en andere cryptomunten nu hoog ligt. Mocht je dus voldoende geld hebben om te investeren in Bitcoin dan is dat een mogelijkheid. Wil je echter de zekerheid hebben van een mooi nieuw koophuis? Steek het geld dan liever als onderpand voor de traditionele hypotheek. Daarmee heb je in ieder geval de garantie dat je een hypotheek kunt krijgen.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99