3 tips voor een veilig gevoel in huis

Je kunt je woning nog zo leuk inrichten, niets kan tippen aan een veilig en zorgeloos gevoel in huis. Met de onderstaande 3 tips zorg je daarvoor.

 

1) Ontdek een brand op tijd met een slimme rookmelder

Rookmelders redden levens. Als je slaapt ruik je namelijk niets, dus word je van alleen rooklucht niet wakker. Een rookmelder geeft je meer kans om een brand op tijd te ontdekken en veilig je huis te verlaten. Het probleem met de ouderwetse rookmelders was echter dat ze bij het minste of geringste afgingen. Met een slimme rookmelder is de kans op een vals alarm veel kleiner. Een ander pluspunt van een slimme rookmelder is dat je de meldingen via je smartphone ontvangt. Je hoeft daar dus niet thuis voor te zijn en je kunt ook vanaf je vakantie-adres op de hoogte blijven.

Bovendien kunnen sommige exemplaren ook de temperatuur meten (en dus niet alleen rook detecteren) en kun je via de app eenvoudig testen of de slimme rookmelder nog naar behoren werkt.

 

2) Wapen je tegen inbrekers

Je krijgt ongetwijfeld een veiliger gevoel als je weet dat je huis goed is beveiligd tegen inbraak. De eerste regel daarbij is om het inbrekers niet te eenvoudig te maken. Laat geen ramen of deuren openstaan en leg de sleutel niet onder de deurmat. Verkondig ook nooit op via je social mediakanalen dat je op vakantie bent. Daarnaast bereik je al veel met een goed slot. Niet alleen op de voordeur, maar ook op de andere ingangen. Laat je eventueel door een expert over de juiste sloten voor jouw huis informeren. Als er een duidelijk slot voor de deur hangt, is de kans al minder groot dat een inbreker het überhaupt probeert. Dit werkt dus ook afschrikwekkend. Daarnaast kunnen ook hier slimme apparaten weer uitkomst bieden. Denk aan een slimme deurbel, camera of alarmsysteem. Ook buitenverlichting met een sensor is een goede investering waarmee je inbrekers in een vroeg stadium kunt ontdekken.

 

3) Verzeker je huis goed

Hoe goed je je huis ook beveiligt tegen brand en inbraak, er kan altijd onverhoopt iets gebeuren. Het geeft een fijn gevoel om te weten dat je goed verzekerd bent. Je woning verzekeren gebeurt via verschillende manieren. Er zijn daarbij twee verzekeringen relevant. Allereerst is er de opstalverzekering, dit wordt ook wel de woonhuisverzekering genoemd. Hiermee verzeker je je huis tegen schade door bijvoorbeeld een brand of een storm. Het gaat dan om alles wat je niet kunt verhuizen. Een opstalverzekering is meestal verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Als je een huurwoning hebt, zorgt de verhuurder hier normaal gesproken voor. Het is wel altijd goed om dit vooraf goed te checken. Daarnaast is er de inboedelverzekering. Hiermee dek je schade of verlies aan je inboedel. Hieronder worden alle spullen die je kunt verhuizen verstaan.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 204