Hoe staat de huizenmarkt er op dit moment voor?

In de afgelopen jaren zijn de huizenprijzen steeds verder toegenomen. Het maakt het met name voor starters bijzonder lastig om een betaalbare woning te vinden. Dit jaar leek er sprake te zijn van een lichte trendwijziging: de prijzen voor woningen leken in het eerste kwartaal te stagneren. Verschillende partijen voorspelden een eerst daling voor de komende jaren. Nu zijn die verwachtingen bijgesteld en wordt verwacht dat de huizenprijzen zullen blijven stijgen in 2020 en 2021. De mate van stijgen is echter wel afgenomen ten opzichte van eerdere jaren. Wat betekenen de stijgende huizenprijzen? In dit artikel lees je er meer over.

 

Starters hebben het zwaar op de huizenmarkt

Het feit dat de huizenprijzen blijven stijgen maakt dat met name starters het erg lastig hebben op de woningmarkt. Het is voor hen nauwelijks mogelijk om een betaalbare woning te vinden, wanneer zij zoeken in de Randstad. Buiten de Randstad om zijn er meer geschikte woningen te vinden. Niet alleen de huizenprijzen zijn sterk gestegen. Ook moeten starters steeds vaker boven de vraagprijs bieden, wanneer zij een woning willen kopen. Doordat starters vaak net klaar zijn met hun studie, is hun spaargeld beperkt. Overbieden tegen particuliere investeerders of corporaties is hierdoor bijzonder lastig.

 

Toegenomen belastingen voor woningeigenaren

Niet alleen hebben de gestegen huizenprijzen invloed op starters die naar een woning zoeken. Ook voor woningeigenaren heeft dit gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan de toenemende belasting die over de woning betaald moet worden. De te betalen belasting is gebaseerd op de WOZ waarde van de woning. Wil je weten wat de WOZ waarde is van woningen bij jou in de straat? Een WOZ waarde opvragen doe je heel eenvoudig online. Ook handig, wanneer je wilt weten hoe deze waarde zich door de jaren heen voor je eigen woning heeft ontwikkeld. Houd er rekening mee dat de WOZ waarde vaak lager ligt dan de taxatiewaarde van de woning.

huis met zonnepanelen

Hypotheekrente is nog altijd laag

De toenemende vraag, het beperkte aanbod en beleggers die hun spaargeld willen investeren zijn niet de enige factoren die invloed hebben op de huizenmarkt. Ook de nog altijd lage hypotheekrente speelt een rol. De hypotheekrente maakt dat lenen relatief goedkoop is, wat dit een zeer geschikt moment maakt om te investeren in een koopwoning. Zeker, wanneer je voornemens bent om hier een langere tijd te blijven wonen. Hoewel de hypotheekrente ten opzichte van begin dit jaar iets is toegenomen, is het niet te vergelijken met de rente van enkele jaren terug.

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 122