Hoe kies je de juiste bank om je hypotheek bij af te sluiten

Het kiezen van een bank voor het afsluiten van een hypotheek is meer dan de laagste hypotheekrente selecteren. De voorwaarden kunnen namelijk ook belangrijk zijn gedurende de looptijd, maar de hoogte van de hypotheekrente blijft wel de belangrijkste factor bij de keuze.

 

Banken brengen verschillende hypotheekrentes in rekening

Online kun je overzichten vinden van hypotheekrentes die banken in rekening brengen, maar het zijn meerdere tarieven. Er zijn namelijk meerdere zogenaamde rentevast periodes waar je tussen kunt kiezen. Dit is de periode waarin de hypotheekrente vaststaat. Het kan gaan om een periode van 1 jaar, maar bijvoorbeeld ook voor 5, 10 of 20 jaar vast. Daarnaast is het percentage ook nog afhankelijk van de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de marktwaarde van het huis. Tot slot kun je ook nog kiezen voor een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie)

 

Welke bank brengt de laagste hypotheekrente in rekening?

De bank met de laagste hypotheekrente is geen lastige opgave. Je hoeft het niet zelf uit te zoeken. Het enige wat je moet doen is de volgende vragen voor jezelf beantwoorden:

Welke hypotheekvorm kies je:

  • Aflossingsvrij
  • Lineaire hypotheek
  • Annuïteitenhypotheek

Maar ook:

  • Hoe lang wil je de hypotheekrente vastleggen (er zijn vele keuzemogelijkheden)?
  • Kies je een hypotheek met of zonder NHG?

 

Let ook op de verschillen in voorwaarden tussen de diverse banken

Er zitten verschillen in de voorwaarden tussen de diverse hypotheekbanken. Bij de ene bank kun je de hypotheekrente bijvoorbeeld meeverhuizen naar de volgende koopwoning. Of bij de ene bank kun je een groter bedrag per jaar extra aflossen. Maar de hoogte van de hypotheekrente verschilt dermate tussen de banken, dat kopers vaak uitsluitend letten op de hoogte van de hypotheekrente.

 

Hoe laag zijn de hypotheekrentes nu?

Jaren geleden werd al gezegd dat de hypotheekrentes historisch laag waren, maar in de afgelopen jaren zijn ze alleen maar verder gezakt. Door de lage hypotheekrente is het kopen van een huis zeer interessant geworden. Voor minder dan 1,5% kun je de hypotheekrente voor een periode van 20 jaar vastzetten. Het kiezen voor een lange rentevast periode heeft als voordeel dat je langere tijd kunt profiteren van de huidige lage hypotheekrente.

Daar komt nog bij dat je voor een periode van 20 jaar de hypotheeklasten vastzet. Je krijgt dus een lange periode geen stijgende hypotheekrente en dus ook geen stijgende hypotheeklasten.

Vooral letten op de hypotheekrente ligt voor de hand, maar kijk ook naar de voorwaarden bij het vergelijken.

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Hallo, ik ben Juul Dijkhuis. Na jarenlange ervaring in de financiële dienstverlening, geniet ik er nu van om complexe financiële zaken op een toegankelijke manier te beschrijven. Bij het kopen van een huis is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn, en ik help je graag op weg. Het verheugt me dat mijn artikelen ook op Huislijn.nl te vinden zijn. Ik kijk ernaar uit om je te ondersteunen bij het begrijpen van financiële aspecten rondom de aankoop van je huis, variërend van de hypotheek tot en met het verzekeren van je woning.

Artikelen: 36