Een woning verhuren is aantrekkelijker dan ooit

Een woning verhuren is aantrekkelijker dan ooit. Al helemaal dankzij de huidige krapte op de woningmarkt. De vraag naar woonruimte is gigantisch en huurprijzen sky high. Als woningbezitter heb je veel opties om te verhuren, maar zit je ook met vragen. Wat vraag ik voor de huur? Hoe vind ik in vredesnaam een geschikte huurder? En wat gaat dat allemaal kosten?

 

Waarom verhuren?

Het lijkt simpel: verhuur je woning en je hebt een mooie inkomstenbron. Maar je huis verhuren kan ook veel andere voordelen hebben. Ga je bijvoorbeeld langdurig op vakantie en laat je je woning liever niet onbewoond achter? Heb je een nieuwe woning gekocht, maar schiet de verkoop van je oude huis niet op? Misschien wil je nog helemaal niet van je huidige woning af, omdat je gaat samenwonen en je oude huis verkopen wel heel definitief voelt… Je woning verhuren is dan een prima oplossing.

 

Voor het eerst verhuren

Als verhuurder in spe heb je allerlei vragen. Valt mijn woning onder de vrije sector of sociale huur? Wat betekent dat überhaupt? Wat is een redelijke huurprijs om te vragen? Je wilt er natuurlijk zelf ook iets aan overhouden… Met de juiste voorbereiding en duidelijk vastgelegde afspraken kom je een heel eind. Pluis om te beginnen uit of je huurwoning boven of onder de liberalisatiegrens uitkomt. Bedenk daarna of je voor een huurovereenkomst van bepaalde of onbepaalde tijd gaat. Zo maak je als kersverse verhuurder een goede start.

 

Op zoek naar een huurder

Tijd om die fijne huurder te zoeken! Dit kan een verhuurmakelaar voor je regelen, maar veel verhuurders weten niet dat ze dit ook zelf kunnen doen. En dat kan je ook hoop tijd en geld besparen. Hoewel half Nederland op zoekt lijkt naar een huurwoning is dit vaak een grotere uitdaging dan je denkt. Je kijkt eerst rond in je sociale kring, maar komt al snel tot een verbijsterende conclusie: iedereen die je kent woont al ergens. Je wilt ook niet zomaar een willekeurige persoon in je huis laten wonen. Hoe vind je dan iemand die goed zorgt voor je huis (of ‘m tenminste enigszins intact laat)?

 

De voordelen van een woningplatform

Of je nu besluit een makelaar in te schakelen of zelf de touwtjes in handen wilt hebben; een huuradvertentie plaatsen op een woningplatform is altijd een goed idee. Een makkelijk te gebruiken online platform, met een uitgebreid overzicht van huurwoningen, waarop je gratis huuradvertenties plaatst. Waar je direct contact hebt met potentiële huurders, zonder bemoeienis van externe partijen. Zo bereik je zoveel mogelijk geïnteresseerden en hoef je geen immense bedragen te investeren. Wel zo prettig.

Floris Poort
Floris Poort
Artikelen: 1