The wizard of WOZ: het geheim van de WOZ-waarde

Sommige verkopers zijn ervan overtuigd dat de WOZ-waarde een indicatie geeft voor de verkoopwaarde. Anderen zijn het daar juist helemaal niet mee eens. Maar hoe zit het nou echt? In dit blog gaan we in op de totstandkoming van de WOZ-waarde en het effect daarvan op de verkoopprijs van je huis.

 

Wat is de WOZ eigenlijk?

WOZ is een afkorting voor Wet Waardering onroerende Zaken. Het regelt de waardebepaling van woningen en andere onroerende zaken in Nederland. Deze waarde wordt door de gemeente, Waterschap en Belastingdienst gebruikt voor de heffing van bijvoorbeeld:

  • onroerendezaakbelasting (ozb)
  • afvalstoffenheffing
  • soms rioolheffing
  • inkomstenbelasting (eigenwoningforfait)
  • schenkbelasting
  • erfbelasting

Vanuit dit oogpunt is het dus handig dat de WOZ-waarde zo laag mogelijk is. Dan betaal je per slot van rekening minder belasting.

Meer weten over de maandelijkse kosten van een koopwoning? Lees dan deze blog.

Hoe zit het dan met de WOZ-waarde en de vraagprijs?

Vanuit het oogpunt van het voeren van onderhandelingen, kan het juist handig zijn als de WOZ-waarde hoger is. Je kunt dan aan een potentiele koper laten zien hoe de officiële instanties over de waarde van jouw huis denken.

 

Let op deze addertjes onder het gras

Uitgangspunt voor het vaststellen van de WOZ-waarde van een huis is de geschatte marktwaarde op de peildatum: 1 januari van het voorgaande jaar. De waarde is 1 jaar geldig.

Let op: Stel dat je in september besluit om je huis te koop te gaan zetten, dan is je WOZ-waarde dus al 1 ½ jaar oud. De woningmarkt kan in die periode al behoorlijk veranderd zijn.

 

Er is nog een reden waarom de WOZ-waarde niet helemaal up to date is.

De gemeente kijkt namelijk naar een gemiddelde.

Er wordt gekeken naar verkoopcijfers en naar kenmerken van een woning, zoals de ligging, inhoud en oppervlakte. De waardes worden vastgesteld vanachter een bureau. De gemeente weet dus niet hoe het er bij jou achter de voordeur uitziet. Bij de verkoop van je huis zul je merken dat het juist heel belangrijk is hoe het huis eruitziet. Als het gemoderniseerd, instapklaar en eigentijds is, gaat de verkoop over het algemeen een stuk sneller. Geen nood trouwens als je huis meer gedateerd is, mijn slogan is: Op elk potje past een deksel, voor elk huis is een koper.

De WOZ-waarde geeft dan ook een indicatie, een houvast, een leidraad, een richtlijn. Maar de WOZ-waarde is zeker niet doorslaggevend voor het bepalen van je vraagprijs!

 

Hoe kom ik eigenlijk achter de WOZ-waarde van een huis?

Er zijn 2 manieren om daarachter te komen:

  1. De verkoper vult bij verkoop van zijn woning een vragenlijst in. Daarin staat bijvoorbeeld wie de buren zijn, of er weleens een lekkage is geweest en hoe hoog de WOZ-waarde is. Een potentiele koper krijgt inzage in de vragenlijst.
  2. De WOZ-waardes zijn vrijgegeven. Via www.wozwaardeloket.nl kun je de waardes opvragen.

 

Conclusie:

Kies voor een gulden middenweg: een WOZ-waarde die niet te hoog is in verband met de belastingen die je daarover moet betalen en niet te laag is in verband met de positie ten opzichte van de koper van je woning.

 

Meer weten? Blijf rondneuzen op www.huislijn.nl en check de website: www.vantekoopnaarverkocht.nl

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207