Wat is de trend in raambekleding?

Raambekleding moet zonwerend zijn, maar het moet er natuurlijk ook fantastisch uitzien. Gelukkig hoef je hierin geen keuzes te maken. Wat zijn populaire raambekledingen en waarom zou je ze kiezen?

 

Voor een smaakvolle inrichting blijft het niet bij objecten die je in jouw huis zet. Ook wat je voor de ramen hangt doet ertoe. De belangrijkste functie van raambekleding is het weren van de zon en het regelen van de lichtinval, maar daar blijft het niet bij. Goed dat de huidige trend niet alleen mooi is, maar ook nog zeer nuttig bij het regelen van de warmte van buitenaf in de zomer. Ook de lichtinval kun je goed op de wensen afstemmen.

 

Houten lamellen voor de ramen

Houten lamellen, ook wel houten jaloezieën genoemd, zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, sferen en diktes van de lamellen. Een groot voordeel in vergelijking met veel andere raamdecoraties is dat je kunt spelen met lichtinval. Door het draaien van de lamellen bepaal je de inkijk, hoeveel je van buiten kunt zien en je zorgt ook nog voor een natuurlijke lichtinval. Het hout heeft nog een extra voordeel. Het neemt in de winter warmte van de zon op. Het draagt op deze manier een beetje bij aan het verwarmen van jouw huis. Uiteraard hoef je niet te kiezen voor houtkleur. Ze zijn in vele kleuren verkrijgbaar. Houten jaloezieën op maat kopen is tegenwoordig geen probleem meer. 

 

Of je kiest voor shutters

Een andere populaire raamdecoratie zijn shutters. Deze bieden vergelijkbare voordelen als de houten lamellen, maar shutters lijken meer op luiken, maar dan aan de binnenkant van het raam. Ook shutters hebben horizontale lamellen waarmee je de lichtinval kunt regelen. Ze nemen wel meer lichtinval weg in vergelijking met houten jaloezieën, maar je kunt ze wegklappen. Shutters kunnen echt iets toevoegen aan de sfeer in je woonkamer. Op bijvoorbeeld slaapkamers kunnen ze het voordeel hebben dat je toch nog naar buiten kunt kijken, maar geen inkijk geven van buitenaf.

 

Shutters en houten jaloezieën koop je op maat

Je koopt deze soorten raamdecoraties niet iets te groot en je knipt of zaagt ze zelf bij. Houten jaloezieën op maar kopen heeft als voordeel dat je ze eenvoudig ophangt en niet hoeft te bewerken. De maat moet ook precies kloppen om het beste resultaat te krijgen. Dus ga niet voor raamdecoratie die bijna past. De kleinste afwijking ga jij je aan irriteren.

 

Zijn plisségordijnen iets voor jou?

Plisségordijnen zijn gordijnen die uitvouwen in verticale richting en waarmee je ook een beperkt deel van het raam kunt afdekken. Met een plisségordijn kun je bijvoorbeeld het middelste deel van het raam bedekken tegen storende zonnestralen. Het is vergelijkbaar met een accordeon. Je kunt ze in verschillende materialen en kleuren krijgen. Doordat je alle kanten op kunt met deze gordijnen zijn ze populair, en ze ogen ook nog eens goed.

Meer tips over het inrichten van je huis, lees dan ook de andere blogs over inrichting

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Hallo, ik ben Juul Dijkhuis. Na jarenlange ervaring in de financiële dienstverlening, geniet ik er nu van om complexe financiële zaken op een toegankelijke manier te beschrijven. Bij het kopen van een huis is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn, en ik help je graag op weg. Het verheugt me dat mijn artikelen ook op Huislijn.nl te vinden zijn. Ik kijk ernaar uit om je te ondersteunen bij het begrijpen van financiële aspecten rondom de aankoop van je huis, variërend van de hypotheek tot en met het verzekeren van je woning.

Artikelen: 36