Om jaloers op te zijn… jaloezieën als raambekleding!

Jaloezie is het gevoel dat iemand heeft als hij/zij afgunstig is.

Een jaloezie is een zonnescherm van dunne, evenwijdige latten.

Aldus Van Dalen.

Ik kan best met enige jaloezie kijken naar deze mooi raamdecoratie, die ook wel shutter of lamel wordt genoemd).

Anno 2023 is deze namelijk weer helemaal hot.

Sfeerbepalers in tal van stijlen en materialen

Shutters of jaloezieën kunnen gebruikt worden in vrijwel elk interieur. Kies je voor modern, landelijk of klassiek, er is vast wel een shutter die voldoet aan jouw wensen.

Ze doen een kamer meteen anders voelen, ze brengen sfeer en elegantie en ogen tijdloos.

Je stijl wordt mede bepaald door de keuze van het materiaal.

Houten jaloezieën tonen best luxueus en kunnen in elk type interieur. Ze hebben een uitgebreid kleurengamma en een isolerende functie.

Bamboe jaloezieën zorgen voor een unieke, warme en moderne uitstraling door de dunnere latjes.. Ze zijn ecologisch verantwoord en milieuvriendelijk.

Aluminium jaloezieën zijn verkrijgbaar in verschillende stijlvolle kleuren, ze zijn ook inkortbaar in lengte en breedte. Deze zijn vochtbestendig en worden dan ook het meest gebruikt in de badkamer en in de keuken.

Jaloezieën uit kunststof of pvc zijn eveneens vochtbestendig en beschikbaar in tal van kleuren. Ze zijn ook een goed en voordelig alternatief voor echte houten lamellen.

houten jaloezieen

Tal van voordelen

Je kan de afmetingen zelf bepalen en kiezen voor jaloezieën op maat of kiezen uit een gevarieerd aanbod in standaardmaten. Door te kiezen voor maatwerk, ga je voor een perfecte pasvorm en sluiten ze naadloos aan op het raam waardoor privacy gegarandeerd is.

Ze zijn te bevestigen tussen twee muren of over het kozijn. Dit bepaal je aan de hand van de ruimte en het raam (is het een vast raam of een draai-kiep raam).

Ze geven privacy en moduleren het licht. Overdag kan je licht doorlaten en in dichte stand verduisteren ze het zonlicht. Voor meer sfeer kan je de lamellen naar boven richten waardoor het licht zal weerkaatsen via het plafond en daardoor minder fel is.

Shutters werken ook isolerend, zijn makkelijk te installeren en eenvoudig te reinigen.

Als je voor deze veelzijdige en functionele raambekleding kiest, kies je tevens voor duurzaamheid.

jaloezieën als raambekleding!

De jaloezieën trends van 2023

De interieurkleuren van 2023 zijn beige, aardse bruintinten en terracotta’s. Dus ook wat raamdecoratie betreft zijn natuurkleuren en natuurlijke materialen populair, ze brengen warmte en geborgenheid en hebben we daar niet allemaal nood aan? Zachte zandtinten, grijsgroen, hout, bruin, aardetinten zijn rustbrengers dus must haves. Leuk ook om deze kleuren te combineren met natuurlijke materialen, zo maak je van je shutters een rustgevende eyecatcher.

Lees ook: Zo zorg je voor de juiste indeling van de slaapkamer

Kiezen voor jaloezieën, een doordachte keuze

Lijken jaloezieën de geschikte raambekleding voor jouw huis?

Stel je vooraf dan eerst nog deze drie belangrijke vragen:

  • Waar ga ik de raambekleding hangen en wat is de functie?

Heb ik vooral een decoratieve sfeermaker nodig of is complete verduistering ook belangrijk?

  • Is mijn raam geschikt voor jaloezieën?

Welk type raam, kozijn en glas heb ik? Wat zijn de afmetingen van mijn raam?

  • Welke soort vind ik mooi en wat past er het best in mijn interieur?

Voor welk materiaal kies ik, afhankelijk van de ruimte? Gebruik kleurstalen om ze te zien met de juiste lichtinval en te bepalen of het de geschikte kleur is.

Overtuigd na het lezen van dit artikel? Breng zeker een bezoekje aan een raamspecialist en maak een doordachte keuze op vlak van ambacht, kwaliteit en duurzaamheid! En blijf vooral je eigen stijl trouw… of durf je deze te doorbreken?

Conny van Eylen
Conny van Eylen

Gepassioneerd door schrijven en interieur maar ook door mensen en sociale media, tracht ik mijn weg te vinden.

In mijn wit en strak interieur voeg ik met veel liefde Scandinavische elementen en pastelkleuren toe.

Als interieurjunkie en alleenstaande mama is en blijft het een uitdaging deze te combineren door middel van designstuks & budgetkoopjes en interieurtrends & nostalgische erfstukken.

Op mijn instagrampagina schrijf ik vol liefde over mijn passies en droom ik van eventueel een bij job in de interieurwereld en als contentschrijver.

Artikelen: 11