Duurzaam wonen en geld besparen

Door duurzaam te wonen spaar je het milieu en door de hoge prijs van energie geeft het ook nog een besparing op de vaste lasten. Hoe kun je een steentje bijdragen aan een betere toekomst?

Het klimaat is langzaam aan het opwarmen. Wat daar de gevolgen van zijn zie je veelvuldig in het nieuws. Jouw invloed hierop is zeer klein, maar als iedereen er iets aan doet wordt het in kleine stapjes steeds beter. Het uiteindelijke doel is CO2 neutraal worden en daar kun je jouw huis nu al op voorbereiden. Hoe doe je dat?

 

Isoleer jouw huis goed

Minder energie verbruiken begint met het goed isoleren van de woning. De warmte die je binnenhoudt hoef je niet meer op te wekken. Vooral in oude huizen kan veel warmte verloren gaan via het dak, de vloer en de ramen. Warmte gaat omhoog, dus een goede dakisolatie is de eerste stap naar een goed geïsoleerd huis. Maar dat is niet altijd de beste eerste actie. Per huis verschilt het waar de meeste warmte verloren gaat. Bij een huis met enkel glas kun je mogelijk beter beginnen met het vervangen van deze ramen door HR++ glas. Eventueel kun je een deskundige in huis halen voor een goed advies hierin.

 

Let wel op een goede ventilatie

Een huis moet niet volledig afgesloten worden van de buitenlucht. In een goed geïsoleerd huis moet een goede ventilatie niet uit het oog worden verloren. De lucht in huis moet steeds ververst worden. Anders dreigt het gevaar van vocht in huis. Dit is slecht voor het huis, maar nog belangrijker, ook slecht voor mensen. Concentreer je dus niet alleen maar op het isoleren.

 

Verwarm je huis duurzaam

Er zijn al verschillende alternatieven voor verwarming met gasinstallaties. Je kunt een zonneboiler plaatsen en een warmtepomp is ook een goed alternatief voor gas. Bij het aanschaffen van deze alternatieve warmtebronnen investeer je eerst een groot bedrag, maar in de loop der jaren verdien je de investering terug. De investering verdient zichzelf de komende tijd alleen maar sneller terug door de gasprijs die steeds duurder wordt.  Ook wat betreft het stroomverbruik kun je iets doen, namelijk met zonnepanelen. De combinatie tussen zonnepanelen en een warmtepomp is dan ook een voor de hand liggende, omdat je dan het extra stroomverbruik van de warmtepomp compenseert en de investering dus nog sneller terugverdiend wordt.

 

Bij een duurzaam leven hoort bijvoorbeeld ook het recyclen van spullen en alle lampen vervangen door led lampen. Maar ook het scheiden van afval en het verminderen van het gebruik van plastic. Duurzaamheid zit in meer dingen dan alleen het verbruik van energie terugbrengen, maar het is wel één van de meest effectieve manieren om bij te dragen aan een betere leefomgeving.

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Hallo, ik ben Juul Dijkhuis. Na jarenlange ervaring in de financiële dienstverlening, geniet ik er nu van om complexe financiële zaken op een toegankelijke manier te beschrijven. Bij het kopen van een huis is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn, en ik help je graag op weg. Het verheugt me dat mijn artikelen ook op Huislijn.nl te vinden zijn. Ik kijk ernaar uit om je te ondersteunen bij het begrijpen van financiële aspecten rondom de aankoop van je huis, variërend van de hypotheek tot en met het verzekeren van je woning.

Artikelen: 36