Een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten is een must

Wij kunnen meerdere verzekeringen opnoemen die raadzaam zijn om af te sluiten. Maar er zijn ook verzekeringen waar je echt niet zonder kunt. De aansprakelijkheidsverzekering afsluiten kan een persoonlijk failliet voorkomen. De noodzaak van deze woonverzekering wordt vaak onderschat!

 

Bij schade door aansprakelijkheid denk je bijvoorbeeld aan het beschadigen van de geparkeerde auto van de buurman doordat je er met de trappers van jouw fiets langs schaaft. De schade zal in de honderden euro’s lopen. In dat geval ben je blij met een aansprakelijkheidsverzekering die de kosten dekt. Maar toch is dit niet de belangrijkste reden om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

 

Is een aansprakelijkheidsverzekering onmisbaar?

Materiële schade is vaak nog wel te overzien. Er ontstaat pas echt een probleem bij het veroorzaken van letselschade. Je fietst per ongeluk een voetganger omver. Door een ongelukkige val raakt de voetganger invalide en kan nooit weer werken. Jij wordt dan als aansprakelijk gesteld voor de gevolgschade. Het gaat hier bijvoorbeeld om een 35-jarige voetganger die door het ongeval meer dan 30 jaar inkomen gecompenseerd moet hebben. Dit is te claimen op de aansprakelijkheidsverzekering. Zonder deze verzekering zal de schade ook op jou verhaald worden. Hoe ga je dat dan betalen?

 

Premie is afhankelijk van de gezinssamenstelling

De aansprakelijkheidsverzekering biedt een dekking van maximaal €2.500.000. Je zou zeggen dat er een flinke premie aan hangt, maar dat valt erg mee. Voor minder dan €8 per maand verzeker je dit risico voor jezelf en voor de overige gezinsleden. Alleenstaanden en partners zonder kinderen betalen minder. De kans op een omvangrijke schade is klein, maar áls het je overkomt, dan ben je blij met een verzekering die de kosten en de zorgen van jou overneemt!

De kans op een kostbare schade is minimaal! Waarom zou je het verzekeren?

Veruit de meeste Nederlanders krijgen nooit te maken met een kostbare schade door aansprakelijkheid. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het verzekeren van je huis tegen brand. Je sluit een verzekering af voor dit risico, maar de kans op brand is echt minimaal. Toch is een schade niet uit te sluiten. Geen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten is een onverantwoord risico. Met een beetje pech ben je door één foutje persoonlijk failliet.

 

Ook voor de eigen woning is de aansprakelijkheidsverzekering belangrijk

Je bent als huiseigenaar verantwoordelijk voor jouw huis. Je kunt ook aansprakelijk zijn voor schade veroorzaakt door jouw huis. Stel, er valt een dakpan van het huis. Met een beetje pech valt deze net op een ongelukkige voetganger. De dakpan is een onderdeel van het huis, dus is de eigenaar van het huis aansprakelijk voor de schade. De schade claimen op de woonhuisverzekering kun je wel vergeten. Deze polis biedt namelijk geen dekking.

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Hallo, ik ben Juul Dijkhuis. Na jarenlange ervaring in de financiële dienstverlening, geniet ik er nu van om complexe financiële zaken op een toegankelijke manier te beschrijven. Bij het kopen van een huis is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn, en ik help je graag op weg. Het verheugt me dat mijn artikelen ook op Huislijn.nl te vinden zijn. Ik kijk ernaar uit om je te ondersteunen bij het begrijpen van financiële aspecten rondom de aankoop van je huis, variërend van de hypotheek tot en met het verzekeren van je woning.

Artikelen: 36