Hoe kun je op de juiste manier jouw woning verzekeren?

Weet jij hoeveel jij de afgelopen jaren uitgegeven hebt aan jouw woning? Waarschijnlijk is het meer geld dan je had verwacht. Het is daarom belangrijk dat je je woning goed verzekert. Wat je aan woonverzekeringen nodig hebt, hangt af van allerlei factoren. Om je een indruk te geven van hoe jij kunt zorgen dat je een goed pakket aan verzekeringen afsluit, zetten wij de diverse opties voor je op een rijtje. Mocht jij je woonverzekeringen nog niet goed geregeld hebben, dan raden wij je aan om dit alsnog snel te doen. Een verzekering kan je namelijk heel veel problemen besparen en dat terwijl je er maandelijks maar heel weinig voor hoeft te betalen.

Jouw situatie: je hebt een huurhuis

Als je gaat kijken naar welke woonverzekeringen je nodig hebt, is het belangrijk om te kijken naar jouw situatie. Heb je een huis gekocht of huur je een woning? In dat tweede geval moet je alleen je inboedel verzekeren. Met een inboedelverzekering zijn de spullen die in je woning staan, optimaal verzekerd. Sommige mensen denken dat zij deze polis niet nodig hebben, omdat hun spullen toch niet zo’n hoge waarde hebben. Dat kan misschien waar zijn, maar wat je dan misschien over het hoofd ziet, is dat je je moet afvragen of je genoeg buffer achter de hand hebt. Loop je bijvoorbeeld eens forse waterschade op doordat je cv gesprongen is, dan moet je in een keer je hele inboedel vervangen. Dit kan in de tienduizenden euro’s lopen en dat is een bedrag dat maar weinig mensen op hun rekening hebben staan. Heb je echter een inboedelverzekering afgesloten, dan kun je een beroep doen op je verzekeringsmaatschappij om de nood te ledigen.

woonverzekeringen

Je hebt een koophuis

Heb je zelf een woning gekocht, dan moet je een opstalverzekering voor je huis afsluiten. Anders dan veel mensen denken, dekt de inboedelverzekering namelijk alleen maar de spullen die in je woning staan. In het geval van de voorgenoemde waterschade, beperkt de schade zich vaak niet tot enkel je spullen. Ook je muren, vloeren en plafonds kunnen fors beschadigd raken door een lekkage. Deze schade kun je laten uitkeren op basis van je inboedelverzekering. Vandaar dat je als woningeigenaar altijd moet gaan voor een combinatie van een inboedel- en een opstalverzekering. Op deze manier voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan wanneer je schade hebt opgelopen op wat voor manier dan ook.

Lees ook:
Lentekriebels in huis: Verfrissende interieurideeën voor de lente

Sluit je polis online af

Sluit je polis online af

Wanneer je nu tot de conclusie gekomen bent dat je als woningeigenaar onderverzekerd bent omdat je alleen een inboedelverzekering hebt, is het tijd om dit te veranderen. Je kunt even naar de site van jouw verzekeringsmaatschappij gaan om te kijken welke polis zou jou kunnen bieden. Met een paar klikken op de muis kun je een pakket woonverzekeringen samenstellen waar je vele jaren lang baat bij zult hebben. Loop je een keer schade op, dan zal jouw verzekering er alles aan doen om jou zo snel mogelijk te helpen.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 190