Power to the houses!

Wie op zoek is naar een nieuw huis, doet er goed aan om ook rekening te houden met de stroomhuishouding van je nieuwe stek. Niet alleen omdat de doelstelling van de regering is om per 2050 iedereen van het gas te hebben. Maar ook omdat de kans groot is dat je zelf voor die tijd stappen wilt nemen om je huis te verduurzamen. Omdat je het milieu wilt sparen, omdat de buren het ook hebben of wellicht vanwege de meest voor de hand liggende reden dat je daarmee kosten kunt besparen.

Naar mate steeds meer mensen duurzame voorzieningen treffen wordt het ook steeds goedkoper. De investering in een warmwaterpomp, zonnepanelen of zonneboiler worden dan vanzelf steeds lager. Dit terwijl de vaste kosten voor het stroom- en gasnet zeer waarschijnlijk gaan toenemen. Dit zijn immers hoge investeringen die door steeds minder mensen gebruikt gaan worden.

 

Even in de meterkast kijken

Niet ieder huis is geschikt om (goedkoop) te verduurzamen. Sowieso is het handig als het al goed geïsoleerd is. Maar ook de ligging van het dak, de tuin en de staat van de elektrische installatie is van belang. Wees eens eerlijk? Wie heeft serieus bij een van de laatste bezichtigingen in de meterkast gekeken? En wat zie je dan? Wat technische kunde erbij is dan wel handig. Een vakkundige keurder vind je o.a. op vakkundiggekeurd.

Een ander aspect is smart homing. Iedereen begint te lachen bij die term omdat direct het beeld van Chriet Titulaer naar voren komt. Zijn voorspellingen kwamen niet uit, maar de omstandigheden zijn nu wel anders. Iedereen heeft immers een afstandsbediening in zijn hand met zijn smartphones. Ook de stembediende speakers zoals Echo, Alexa, Siri en Sonos kunnen het allemaal bedienen. Wifi is everywhere. Why not? Oh ja, één ding nog. Handig zo’n afstand bedienbare luxaflex… maar hoe voorzie je die van stroom? In Amerika houden ze met de bouw van huizen hier nu al rekening mee. Wel zo handig om je elektrische deurbel, deurslot, luxaflex en Veluxraam aan te sluiten.

Ben je binnenkort aan het bezichtigen? Kijk dan ook eens hoeveel stopcontacten er zijn en waar ze liggen. Dat zou binnenkort wel eens heel actueel kunnen worden…

Rob Overduin
Rob Overduin

Rob Overduin schrijft regelmatig een column voor de nieuwsbrief van Huislijn.nl. Met zijn achtergrond als makelaar en sinds 2011 als Operationeel Manager van VastgoedPRO weet hij op een boeiende wijze zaken aan de kaak te stellen die belangrijk zijn voor consumenten die een woning gaan (ver)kopen of (ver)huren.
VastgoedPRO is een beroepsvereniging voor vastgoed professionals waaronder vooral makelaars en taxateurs. Bij de vereniging zijn circa 800 leden aangesloten die werkzaam zijn als makelaar, taxateur of adviseur op het gebied van vastgoed.

Artikelen: 38