Checklist huis bezichtigen

Omdat je een weloverwogen keuze wilt maken. Omdat je een droomhuis wilt, maar je ook na de roze wolk er verder in moet leven. Omdat je niet voor verrassingen wilt komen te staan. Deze checklist huis bezichtigen zorgt dat je, met een goede balans tussen ratio en emotie, op zoek kan naar je nieuwe woning.

 

Budget

Als je samen met een hypotheekadviseur hebt bepaald wat je budget is, dan kan je de huizen gaan selecteren. Kijk niet te veel naar huizen die niet haalbaar zijn, dat frustreert alleen maar. Bepaal ook hoe groot het aandeel eigen geld is dat in je huis mag gaan zitten. Verbouwingskosten kunnen minimaal meegefinancierd worden met de hypotheek, dus inzicht in je spaargeld is belangrijk.

 

Must-haves en nice-to-haves

Maak een wensenlijst met twee categorieën; de must-haves en de nice-to-haves. De eerste categorie betreft zaken die zeker aanwezig moeten zijn. Stel je wilt verhuizen vanwege gezinsuitbreiding, dan is die extra slaapkamer een must. Houd je erg van klussen, dan is een schuur of garage wel erg handig. De tweede categorie betreft zaken die mooi zijn meegenomen; misschien een tweede toilet, een bijkeuken, openslaande deuren naar de tuin. Breng goed in kaart welke wensen eventueel ook zelf te realiseren zijn. Geen goede schuur, maar wel een grote tuin? Een houten schuur in de tuin zetten is dan een mogelijkheid. Niet genoeg slaapkamers, maar wel een hele grote zolder? Een dakkapel of een scheidingswandje kan dan uitkomst bieden.

 

De buurt

Een mooi huis is fijn, maar een goede buurt draagt ook erg bij aan je woonplezier. Fiets eens rond in de buurt, hoe gaan de mensen met elkaar om? Is er speelgelegenheid voor kinderen? Zijn er winkels op loopafstand? Is er een school? Als er veel huizen lang leeg staan is het goed om eens verder in de situatie te duiken. Zijn er wellicht plannen van de gemeente om het bedrijventerrein in de buurt uit te breiden richting de wijk? Worden er in de toekomst appartementen gebouwd op het terrein dat nu braak ligt?

Het is ook altijd goed om wat mensen in de buurt aan te spreken. Vraag hoe het wonen in deze wijk hen bevalt. Hoe meer je weet, hoe beter jij je keuze kan maken.

 

Let the sunshine in

Mensen zijn gevoelig voor daglicht; we hebben het allemaal nodig, de een wat meer dan de ander. Bezichtig de woning altijd als het licht is, het zal niet voor het eerst zijn dat lichtinval bepalend is voor de aankoop van een huis.

 

Fotografeer en meet

We weten allemaal dat er hard gewerkt wordt aan de foto’s die een huis moeten verkopen. De groothoeklens laat de ruimtes groter lijken en een foto kan ook eenvoudig wat zonniger gemaakt worden. Maak je eigen foto’s, dit geeft houvast als je het thuis nog eens allemaal overdenkt. Het opmeten van enkele muren of ruimtes kan ook belangrijk zijn. Misschien zie jij je eettafel al helemaal staan op die plek bij het raam, maar is het daar toch iets smaller dan jij dacht. Meten is weten!

 

Bekijk het grondig

Durf een huis ook echt goed te bezichtigen, kijk in hoeken waar de standaard rondleiding niet langs gaat. Kijk in de schuur, de kelder, de kruipruimte, de zolder. Kijk of er sprake is van schimmel, rottende kozijnen, lekkende daken. Zet je beleefdheid een beetje aan de kant en vraag door, het gaat hier om de grootste aankoop van je leven.

Kom terug

Ben je enthousiast over een woning, plan dan een tweede bezichtiging. Deze kan zowel ontnuchterend als bevestigend werken. Tijdens deze bezichtiging kan je ook wat meer tijd besteden aan de inrichting; passen de gordijnen van je huidige woning? Kan de vrieskast op die plek in de bijkeuken? Heb je nu ruimte voor die grote eettafel waar je al jaren van droomt?

 

Bouwtechnische keuring

Ben je er vrij zeker van dat je over wilt gaan tot de koop van een huis, zorg dat je eerst een bouwtechnische keuring laat uitvoeren. Er zijn gespecialiseerde partijen die dit uitvoeren en eventuele verborgen gebreken boven water krijgen. Het zou een domper zijn als je deze pas in de gaten krijgt als je het huis hebt gekocht en je ze dus niet mee hebt kunnen nemen in de onderhandelingen over de koopprijs. Het inschakelen van een makelaar die je begeleidt bij de aankoop van je huis kan dan ook verstandig zijn.

Denk goed na over de koop van een huis, maar weet dat emotie ook en rol speelt. Als alles lijkt te kloppen, maar het voelt niet als een mogelijk thuis, wellicht is het dan toch niet de juiste keuze. Een beetje verliefdheid mag je wel voelen… Wij wensen je veel woonplezier.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 188