Is de bodem van de hypotheekrente bereikt

De afgelopen 10 jaar hebben de hypotheek- en huizenmarkt een onrustige tijd gekend. De huizenprijzen gingen door het dak en bereikten rond 2007 het hoogtepunt. Maar 6 jaar later waren de prijzen gemiddeld weer met 20 procent gedaald. En nu in 2017 liggen de prijzen van koopwoningen in bepaalde regio’s alweer boven het niveau van 2007. Opvallend is dat de hypotheekrente nog steeds historisch laag staat.

Heb je vóór 2015 een hypotheek afgesloten, dan heb je dit gemiddeld tegen een rente van vier of vijf procent gedaan. Anno 2017 geeft het vergelijken van de hypotheekrente een heel ander beeld. De gemiddelde hypotheekrente voor de populaire hypotheek met een rentevast periode van 10 jaar is momenteel rond de twee procent, voor hypotheken met NHG kan het zelfs voor nog minder. Om een goed beeld te krijgen, kun je de hypotheekrente vergelijken bij een website zoals Vergelijk.com.

 

Al jarenlang historisch lage rente

 

Dat de hypotheekrente historisch laag was, werd al in 2015 aangegeven. De verwachting dat in 2016 de rente laag zou blijven of zelfs nog zou dalen is echter uitgekomen. Ieder jaar werd gezegd dat een verdere daling niet mogelijk zou zijn, maar dat is toch het geval geweest. Ook in 2017 wordt nog steeds opgemerkt dat de lage rente niet lang meer zal aanhouden, maar nu zijn er meerdere berichten in de media die erop wijzen dat dat ook echt het geval zal zijn.

 

Einde in zicht van de crisismaatregelen van de ECB

 

De rentes op bijvoorbeeld hypotheken en spaartegoeden in Nederland worden onder andere bepaald door de Europese Centrale Bank. Deze heeft de afgelopen jaren een aantal maatregelen genomen om de economie te stimuleren. Zo werd sparen onaantrekkelijk gemaakt en juist lenen gestimuleerd.

Nu de economisch groei in China tegenvalt zal de ECB de rente nog niet laten stijgen, echter is de verwachting dat ze dit op de langere termijn toch gaan doen.

 

Hogere kosten voor banken

 

Nog een aanwijzing dat de hypotheekrente niet nog lager zal worden, kan worden afgeleid uit de hogere kosten die banken gaan hebben aan hypotheken. Vanaf 2020 zijn banken verplicht hogere kapitaalbuffers voor hypotheekleningen aan te houden om de stabiliteit van het financiële stelsel te waarborgen. De hiermee gemoeide extra kosten zullen de komende jaren tijdens de opbouw van de buffers al zorgen voor een hogere hypotheekrente.

 

Invloed van stijgende inflatie

 

Een stijgende inflatie zorgt voor een hogere hypotheekrente, omdat geld lenen dan meer kost. In diverse landen zijn de inflatieverwachtingen in 2017 intussen naar boven bijgesteld. Hoewel de inflatie in Nederland momenteel net rond de een procent ligt, wordt verwacht dat deze toch meer richting de – volgens de ECB – gewenste twee procent zal stijgen.

 

Eerste rentestijgingen bij enkele banken

 

Hoewel er toch veel tekenen zijn richting het bereiken van de bodem van de hypotheekrente, is er pas een aantal banken die hun hypotheken slechts marginaal verhoogd hebben. In het eerste halfjaar van 2017 ging het om hypotheken van Rabobank, Woonfonds, Hypotrust en Centraal Beheer. Of er meer banken zullen volgen hangt af van negatieve berichten die beleggers weer onzeker kunnen maken, zoals een potentiële bankencrisis in Italië.

Annerieke Maathuis
Annerieke Maathuis

Annerieke Maathuis geeft bezoekers van Huislijn.nl graag tips voor het kopen van een eigen woning en de financiering ervan.

Artikelen: 10