Bakstenen van goud?

Het CBS komt naar buiten met een economische groei van 3,4%. De sterke groei zien we terug in de huizenmarkt. Andersom helpt deze markt de economie ook groeien, zeker nu we te maken hebben met flink stijgende huizenprijzen. Dit is voor veel starters minder goed nieuws; je moet eigen geld kunnen investeren, anders is een eigen huis bijna niet meer te realiseren. Maar als je al een eigen huis hebt, dan zit je goed. Volgens veel media veranderen bakstenen langzaam maar zeker in goud.

Maar tot in hoeverre heb je als huizenbezitter nu goud in handen? En moet je als kopende partij eerst het einde van de regenboog vinden voordat je serieus kan meebieden?

 

Leren van de crisis

Op veel plekken in ons land hebben we weliswaar te maken met stijgende huizenprijzen, het niveau van voor de crisis halen we niet, en dat is een goede zaak. Als we iets van de crisis hebben geleerd is het dat we het speelveld van de huizenprijzen en hypotheken niet al te letterlijk moeten nemen. De ruimte is jarenlang opgezocht door hypotheekverstrekkers en -aanvragers over de hele wereld. De grenzen zijn afgetast en dat hebben we allemaal flink op ons bord gekregen.  Met dit gegeven in ons achterhoofd, zijn we extra content dat het zo goed gaat met de woningmarkt.

 

Vraag naar meer aanbod

Stel je wilt je huis verkopen en dat huis staat in Amsterdam. Dan zit je goed, nog niet op goud, maar wel in een comfortabele zetel. De vraag is groot, zo groot dat 25% van de huizen in onze hoofdstad inmiddels zonder hypotheek gekocht wordt. Dat is niet voor iedereen weggelegd, maar als je genoeg geld hebt dan kan je zonder tussenkomst van een hypotheekverstrekker een pand kopen. Bij een ‘cash aankoop’ is er geen controle op de waarde omdat er geen verplichte taxatie nodig. Dit kan zorgen voor een ongezonde prijsvorming en een ontwrichte woningmarkt.

Amsterdam en de kernen van de 3 andere grote steden zijn echter niet maatgevend voor de gehele markt. Vrijwel overal in Nederland worden er meer huizen verkocht en stijgen de prijzen, maar niet zo extreem. De stijgende prijzen hebben vooral te maken met het feit dat er meer vraag is dan aanbod.

 

Toch is het niet verstandig om je huis lang in de verkoop te laten staan. Wellicht kan je er over een paar maanden meer voor krijgen, maar misschien ook niet. Vele bewegingen laten zich enigszins voorspellen, maar een echte glazen bol heeft niemand. Als je een mooi, realistisch bod krijgt, verkoop je huis dan. Dan weet je in ieder geval zeker dat je niet van een koude kermis thuiskomt.

 

Op huizenjacht

Omdat de hypotheeknormen flink zijn aangescherpt, is het lastiger om in aanmerking te komen voor een hypotheek. En meer lenen dan de waarde van je huis is bijna niet meer mogelijk. Een investering met eigen geld, naast de hypotheek, is tegenwoordig een voorwaarde, bedragen zoals de kosten koper kunnen immers niet meer meegefinancierd worden in de hypotheek. De landelijke en Europese politiek neigen naar nog scherpere regelgeving, waardoor er nog minder geleend kan worden.

Toch zijn de stijgende huizenprijzen en de afnemende leenmogelijkheden geen reden om haast te maken met de koop van een huis. De huizen zullen niet onbetaalbaar worden, want als de prijzen te hoog worden, wordt de verkoop van een huis lastiger. De prijzen zullen als vanzelf weer gaan zakken om aansluiting te vinden met de kopers. Vraag en aanbod kunnen elkaar flink uitdagen, maar uiteindelijk houden ze elkaar ook in balans.

 

Koperstrek

De dynamiek op de markt leidt ook tot een ander zoekgedrag. Veel kopers kijken verder dan hun initiële wensen. Door de stijgende prijzen of een tekort aan woningen in hun favoriete wijk of stad, worden andere gebieden toch ook interessant. Dit fenomeen wordt “koperstrek” genoemd.  De interesse voor omliggende wijken of woonplaatsen maakt dat de prijzen daar weer stijgen. En zo wordt je woning in Zaandam of Wormerveer opeens een stuk interessanter. Maar bakstenen van goud? Laten we zeggen dat huiseigenaren kunnen genieten van een lichte gouden gloed.

 

Tip! Ben je op zoek naar een kantoorruimte in Amsterdam, kijk dan eens op Skepp.

Rob Overduin
Rob Overduin

Rob Overduin schrijft regelmatig een column voor de nieuwsbrief van Huislijn.nl. Met zijn achtergrond als makelaar en sinds 2011 als Operationeel Manager van VastgoedPRO weet hij op een boeiende wijze zaken aan de kaak te stellen die belangrijk zijn voor consumenten die een woning gaan (ver)kopen of (ver)huren.
VastgoedPRO is een beroepsvereniging voor vastgoed professionals waaronder vooral makelaars en taxateurs. Bij de vereniging zijn circa 800 leden aangesloten die werkzaam zijn als makelaar, taxateur of adviseur op het gebied van vastgoed.

Artikelen: 38