Gevolgen van de verkiezingen voor de hypotheekrenteaftrek

Leden van politieke partijen die flyers uitdelen, lijsttrekkersdebatten, opvallende standpunten van partijen uitgelegd op het nieuws en posters op de daarvoor bestemde borden. Het kan niemand ontgaan zijn dat er op woensdag 15 maart 2017 weer verkiezingen voor de Tweede Kamer gehouden worden. Hierbij gaat het vaak over wat politieke partijen voor toekomst zien op gebieden zoals zorg, AOW, immigratie en identiteit. De woningmarkt lijkt hierdoor wat ondergesneeuwd, maar blijft in Nederland altijd een belangrijk speerpunt. Wat willen de politieke partijen bijvoorbeeld met de hypotheekrenteaftrek, juist nu de woningmarkt weer flink in de lift zit?

 

Belasting eigen woning in welke box?

De hypotheekrenteaftrek die bedoeld is om woningbezit te stimuleren wordt door Brussel niet als iets positiefs gezien, doordat het heeft geleid tot de hoogste private schuld per inwoner ter wereld. Dit zou de stabiliteit van de financiële markt bedriegen, maar een kanttekening is hierbij wel dat er daartegenover ook een zeer groot spaarsaldo in pensioenen zit.

Nu wordt de eigen koopwoning nog als inkomstenbron in box 1 aangemerkt, maar aangezien dit nooit positief kan worden is de hypotheekrenteaftrek eigenlijk een subsidie. Bij het berekenen van je maximaal te lenen hypotheek (bijvoorbeeld bij ABN AMRO), krijg je daarom altijd een bruto- en netto maandbedrag te zien.

Zowel nationaal als internationaal (door het IMF) is bijvoorbeeld aangeraden de eigen woning als inkomstenbron in box 3 (sparen en beleggen) te zien. Alleen GroenLinks zou een toekomst willen zien waarin dit het geval is en de woningwaarde meetelt voor vermogensrendementsheffing, en het eigenwoningforfait en de hypotheekrente worden afgeschaft.

 

Huidig systeem in stand laten, en ‘geen mening’

Over het algemeen kan gesteld worden dat partijen die zich rechts van het midden bevinden, niets in hun verkiezingsprogramma zeggen over de hypotheekrenteaftrek (PVV en VVD), of het huidige systeem in stand willen laten (50Plus en SGP).

 

Maximaal hypotheekbedrag voor renteaftrek aftoppen

Andere partijen zien wel graag veranderingen in het huidige systeem, bijvoorbeeld op het gebied van aftopping van het bedrag waarvoor rente afgetrokken kan worden. De SP wil bijvoorbeeld een hypotheekrenteaftrek voor hypotheken tot € 350.000. PvdA hanteert een maximale hypotheek van € 500.000 waarover de rente kan worden afgetrokken. ChristenUnie zou vanaf 2021 een maximaal bedrag hanteren van € 750.000, dat geleidelijk zakt naar € 500.000.

 

Maximale hypotheekrenteaftrek sneller afbouwen

Een aantal andere partijen zien een rooskleurigere toekomst voor de woningmarkt door de hypotheekrente sneller te laten afbouwen. Sinds 1 januari 2014 is deze regeling reeds van kracht. Voorheen konden mensen met een inkomen in de hoogste belastingschaal de hypotheekrente tegen 52 procent aftrekken. Dit percentage wordt nu jaarlijks met 0,5 procent verlaagd, tot deze uiteindelijke 38 procent bedraagt. GroenLinks is zelfs voorstander van een versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek, net als SP dat liever een afbouw van 1 procent per jaar zou zien. Volgens D66 zou een afbouw van 2 procent zelfs beter zijn naar uiteindelijke 30 procent.

Je ziet dat de standpunten erg uiteenlopen. Omdat er nu nationaal gezien een grote hypotheekschuld is maar ook een groot spaarsaldo in pensioenen, zouden D66 en SGP het liefst deze twee zaken aan elkaar koppelen.

Annerieke Maathuis
Annerieke Maathuis

Annerieke Maathuis geeft bezoekers van Huislijn.nl graag tips voor het kopen van een eigen woning en de financiering ervan.

Artikelen: 10