6 dingen die je niet moet vergeten als je het bod uitbrengt

Je bent halsoverkop verliefd geworden op een woning. Of je was al een tijd op zoek en je hebt eindelijk het perfecte huis gevonden. Hoe dan ook: het bieden kan beginnen. Erg spannend, want dat bod bepaalt of jouw droomwoning wel of niet van jou wordt. Kun jij wel wat hulp gebruiken? In dit artikel beschrijven we 6 dingen die je absoluut niet moet vergeten bij het uitbrengen van een bod.

 

1) Een aankoopmakelaar inschakelen of niet?

Bieden op een huis is niet iets wat je elke dag doet. Vraag jezelf daarom af of je dit avontuur zelf aangaat, of dat je toch wel hulp kunt gebruiken van iemand met ervaring: de aankoopmakelaar. Hij of zij is bekend met de overspannen huizenmarkt, weet of de vraagprijs realistisch is en kan namens jou onderhandelen. Maar let op: daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan.

 

2) Je grens bepalen

Houd met het bepalen van je absolute bovengrens ook rekening met bijkomende kosten, zoals de overdrachtsbelasting, taxatiekosten, notariskosten en eventueel de kosten voor het afsluiten van Nationale Hypotheek Garantie.

Voordat je een bod uitbrengt, is het slim om een maximum bedrag te bepalen. Hoeveel ben je bereid te bieden? Dit heeft natuurlijk te maken met wat je wilt, maar ook met wat je kunt bieden. Op eyeOpen.nl kun je makkelijk je hypotheek berekenen. Houd met het bepalen van je absolute bovengrens ook rekening met bijkomende kosten, zoals de overdrachtsbelasting, taxatiekosten, notariskosten en eventueel de kosten voor het afsluiten van Nationale Hypotheek Garantie.

 

3) Ontbindende voorwaarden opnemen

Je kunt het je nu misschien niet voorstellen, maar er zijn situaties waarin jij onder de koop uit wilt kunnen komen. Als je je financiering niet rond krijgt bijvoorbeeld, of als uit de bouwkundige keuring blijkt dat het huis verborgen gebreken heeft. Neem daarom altijd ontbindende voorwaarden op in je bod. Vergeet je de ontbindende voorwaarden op te nemen en wordt bijvoorbeeld je hypotheek niet goedgekeurd? Dan kan het zijn dat je de waarborgsom van 10% van de koopsom moet betalen. Zonde!

 

4) Algemene voorwaarden vermelden

Zijn er nog andere dingen die je mee wilt nemen in je bod? Vergeet ze dan niet te vermelden. Denk bijvoorbeeld aan de datum voor het verlopen van je bod en de ontbindende voorwaarden. Zo weet je sneller waar je aan toe bent. Een ander belangrijk onderdeel is de opleverdatum. Noem een tijdsbestek waarin jij wilt dat de woning is opgeleverd. Geef jij de verkoper de tijd en ruimte om een andere woning te vinden? Dan geeft dat jou een sterkere onderhandelingspositie.

 

5) Checken wat het huis écht waard is

Het is misschien makkelijk om je bod te baseren op de vraagprijs, maar veel slimmer is het om de waarde van de woning als uitgangspunt te nemen. Zo voorkom je dat je teveel betaalt. Gelukkig kun je de woningwaarde op verschillende manieren checken. Op de website van het kadaster kun je – tegen betaling – een indicatieve waarde van het huis opvragen. Deze waarde wordt gebaseerd op de WOZ-waarde en vergelijkbare huizen in de buurt. Een andere optie is de WOZ-waardeloket. Daar kun je gratis de WOZ-waarde van het huis opvragen.

 

6) Alles zwart-op-wit hebben staan

Heb jij een perfect openingsbod in gedachte? Dan is het tijd om deze bij de verkoper of makelaar neer te leggen. De meeste mensen brengen het bod telefonisch uit. Dat is zeker aan te raden, omdat je meteen kunt peilen hoe de verkopers of makelaar tegenover het bod staan. Vergeet echter niet om je bod zwart-op-wit te bevestigen, bijvoorbeeld via e-mail. Dit schept duidelijkheid en zorgt voor zekerheid. Gebruik deze handige voorbeeldbrief, zodat je zeker weet dat alles goed en duidelijk op papier staat.

 

Olivier Tardieu
Olivier Tardieu

Olivier Tardieu streeft ernaar het afsluiten van een hypotheek voor huizenkopers gemakkelijker, sneller en voordeliger te maken. Hij is managing director van Knab Hypotheken. Ook schrijft hij voor Huislijn.nl waarin hij zijn visie op de huizen- en hypotheekmarkt deelt met lezers.

Artikelen: 9