Huis kopen? 5 gouden tips voor een goede onderhandeling

Voor je het weet kaapt een ander zo maar jouw droomwoning voor je neus weg.
De tijden dat je op je gemak kon zoeken naar een nieuwe woning en uitgebreid en langdurig kon onderhandelen zijn echt voorbij.
Betekent dit nu dat je dus maar zo snel en zo hoog mogelijk moet bieden om te voorkomen dat jouw toekomstige paleisje aan je voorbij gaat?

Voorkom een miskoop

Dat is in ieder geval niet verstandig.
Een woning is één van de duurste zaken die je in je leven koopt en een miskoop kan grote consequenties hebben.
Daarom 5 tips om de onderhandeling zo goed mogelijk te voeren:

  1. Weet wat je wilt besteden

Zorg dat je van tevoren goed bepaalt wat je kunt betalen en wat je wilt betalen. Als je voor het maximale bedrag gaat dat je kunt besteden, realiseer je dan dat je daarna minder te besteden hebt. Dus hoge maandlasten en geen extra geld om jouw nieuwe woning aan te passen en/of in te richten. Soms is het handiger om minder aan de aankoop te besteden en maandelijks meer geld over te houden om uit te geven (al dan niet aan je woning).

 

 

  1. Probeer er achter te komen wat voor de verkoper van belang is

Bij het kopen en verkopen van een huis gaat het niet alleen om de hoogte van de koopsom, maar ook de oplevertermijn, zekerheid dat de koper kan betalen, extra onroerende zaken, enz. Daar kun je je voordeel mee doen. Stel dat de verkoper nu nog geen nieuwe woning heeft, dan kun je argumenteren dat de verkoper wellicht met een lagere prijs genoegen wilt nemen als hij bijvoorbeeld drie maanden later mag opleveren. Anders moet hij toch (duur) iets huren en ook nog eens twee keer verhuizen.

 

  1. Maak het niet persoonlijk

Beide partijen willen uiteraard het maximale uit de onderhandelingen halen. Het kan best zijn dat een verkoper ineens “onredelijke” eisen gaat stellen of de onderhandelingen afbreekt. Realiseer je dat dit meestal gewoon een tactiek is om te kijken hoe jullie reageren. Laat je niet van de wijs brengen door er boos of teleurgesteld op te reageren. Neem rustig de tijd om te reageren en laat vooral geen irritatie of teleurstelling merken. De verkoper doet het ook niet om je te pesten, hij wil gewoon het maximale eruit halen en dat is zijn goed recht.

 

  1. Neem de tijd

Je kunt niet altijd ongelimiteerd de tijd nemen, bijvoorbeeld als er veel belangstellenden zijn voor een enkele woning. Zelfs dan is het niet verstandig om direct beslissingen te nemen. Zeker niet als de andere partij dat probeert af te dwingen. Mocht je toch ter plekke een bieding doen, realiseer je dat je dit later nog kan intrekken. Sowieso als je nog niet getekend hebt en zelfs als je dat hebt gedaan is er nog sprake van een aantal dagen bedenktijd. Leuk is het voor geen van beide partijen, maar als je echt meent dat je een fout gemaakt hebt, gebruik het dan.

 

  1. Zorg dat een (tegen)bod compleet is

Probeer iedere keer het bod compleet te maken. Ineens gaat de tegenpartij akkoord met een tegenvoorstel van jullie dat € 10.000,- lager is en bij het tekenen van de overeenkomst staat onverwachts dat de zonnepanelen door de verkoper worden meegenomen. Dat was volgens jullie een onderdeel van een eerder voorstel wat jullie hadden verworpen, maar de verkoper ziet dat heel anders. Verwarring alom en voor je het weet ruzie. Dit voorkom je door iedere keer alle voorwaarden bij het bod opnieuw te communiceren. Dat voorkomt veel gedoe achteraf.

 

Onderhandelen is dus best complex. Het is daarom verstandig om een professionele aankoopmakelaar in te schakelen. Iemand die dit dagelijks doet en weet op welke aspecten het (mogelijk) fout kan gaan en waar de kansen liggen. Niet alleen kom je daarmee beter uit de onderhandeling qua voorwaarden, maar het wordt ook een heel stuk minder stressvol. Wil je een goede professional inschakelen, kijk dan op http://www.vastgoedpro.nl/. Dan weet je zeker dat je een deskundige en professioneel geschoolde onderhandelaar mee aan tafel neemt!

Rob Overduin
Rob Overduin

Rob Overduin schrijft regelmatig een column voor de nieuwsbrief van Huislijn.nl. Met zijn achtergrond als makelaar en sinds 2011 als Operationeel Manager van VastgoedPRO weet hij op een boeiende wijze zaken aan de kaak te stellen die belangrijk zijn voor consumenten die een woning gaan (ver)kopen of (ver)huren.
VastgoedPRO is een beroepsvereniging voor vastgoed professionals waaronder vooral makelaars en taxateurs. Bij de vereniging zijn circa 800 leden aangesloten die werkzaam zijn als makelaar, taxateur of adviseur op het gebied van vastgoed.

Artikelen: 38