Hypotheek afsluiten? Je regelt het steeds gemakkelijker zelf

De hypotheekrente is momenteel historisch laag. Steeds meer mensen overwegen daardoor een huis te kopen of hun bestaande hypotheek over te sluiten. En wist je dat de keuze voor een hypotheek door veranderde wetgeving steeds eenvoudiger wordt? Daarmee is het zelf regelen van je hypotheek ook aantrekkelijker.

 

Door de recente recessie is de wetgeving rond hypotheken strakker geworden. Sinds een aantal jaren is de verplichting om af te lossen op je hypotheek bijvoorbeeld vergroot. Ook de regels rondom het aftrekken van de hypotheekrente bij de belasting zijn veranderd. Als je op dit moment een nieuwe hypotheek afsluit, mag je namelijk alleen nog rente aftrekken van de hypotheek waarop je aflost.

 

 

 

Kiezen voor hypotheek eenvoudiger

Door de veranderde wetgeving is het aantal hypotheekproducten afgenomen. Dat maakt het kiezen voor een hypotheek een stuk eenvoudiger. Bij MoneYou heb je bijvoorbeeld de keuze uit twee hypotheken: een annuïteitenhypotheek en een aflossingsvrije hypotheek tot 50%. Bij een annuïteitenhypotheek los je af gedurende de looptijd, bij een aflossingsvrije hypotheek los je niet af en betaal je alleen rente.

 

Eenvoudiger oriënteren en zelf afsluiten

Met minder smaken is het makkelijker kiezen. Daarbij zijn zowel de annuïteitenhypotheek als de aflossingsvrije hypotheek vrij overzichtelijke hypotheekvormen. Daarmee zijn ze voor mensen met verstand van zaken en die weten wat ze willen, prima zelf af te sluiten. Dat kan flink schelen in de bemiddelings- en advieskosten. Zelf afsluiten betekent dat je zelf je hypotheek samenstelt. Daarvoor heb je kennis over hypotheken en inzicht in je financiële situatie nodig. Daarnaast regel je zelf een aantal zaken die normaal je bank of adviseur voor je doet zoals het uploaden van de benodigde stukken.

 

Stappenplan en kennistoets

Bij het samenstellen van je hypotheek kun je bij MoneYou gebruik maken van het overzichtelijke stappenplan. Dan zie je niets over het hoofd. Om te beoordelen of het verstandig is om zelf je hypotheek af te sluiten, doe je altijd eerst een kennis- en ervaringstoets voordat je een hypotheek aanvraagt. Zo test je of je weet wat je gaat afsluiten en wat daarvan de mogelijke financiële gevolgen zijn. En heb je je hypotheek eenmaal aangevraagd, dan kun je met de heldere Track & Trace-service van MoneYou je aanvraag helemaal volgen.

Rene Paardekooper
Rene Paardekooper

Rene Paardekooper is een veelzijdige en zelfstandige interim-manager met ruime ervaring en expertise in marketing- en business development in B-to-B en B-to-C markten. Internationale ervaring, met name in Duitsland. Programmamanager van complexe cross-border projecten. Levert plannen en resultaten voor klantgericht ondernemen. Studeert part-time psychologie om het gedrag van mensen in organisaties en als klant nog beter te begrijpen.

Artikelen: 2