Wat zijn de voordelen van een aankoopmakelaar?

Het kopen van een huis is spannend, want er komt een hoop op je af. Begin jij binnenkort ook met de zoektocht naar de koopwoning van je dromen? Dan kun je de hulp inschakelen van een aankoopmakelaar. Maar welke voordelen heeft een aankoopmakelaar eigenlijk? Dat lees je in dit artikel. Zo kun jij bepalen of jij er één wilt inschakelen.

Wat doet een makelaar?

Weet je inmiddels hoe hoog je hypotheek mag zijn en ben je nu echt op woningjacht? Dan is het inschakelen van een aankoopmakelaar misschien wel een hele slimme zet. Deze expert kan je in principe helpen tijdens het hele traject van het kopen van een woning. Maar je kunt ook slechts bepaalde taken uit handen geven. Bekijk hier wat een aankoopmakelaar allemaal voor je kan doen.

Huis zoeken en bezichtigen

Op Huislijn.nl kun je natuurlijk ook zelf het huizenaanbod bekijken. Maar kun je bijvoorbeeld door drukte toch wel wat hulp gebruiken bij het vinden van een droomhuis? Dan pakt de makelaar dit voor je op. Als er eenmaal een geschikt huis gevonden is, kan de aankoopmakelaar meegaan tijdens de bezichtiging. Hij of zij kan je precies vertellen waar jij in en om het huis op moet letten. En dat is wel zo handig, want je hebt als koper onderzoeksplicht. Dit betekent dat je alles eraan moet doen om de staat van het huis te achterhalen.

Openingsbod uitbrengen

Heb je een huis gespot dat helemaal aan jouw wensen voldoet, ook na de bezichtiging(en)? Dan is het tijd om een openingsbod uit te brengen. Op basis van je bod kom je in de fase van onderhandelingen of niet. Dat kan dus best een uitdaging zijn. Want hoeveel is het huis waard? En hoe is dit in vergelijking met de rest van de buurt? Help! Je wil het huis natuurlijk niet mislopen. Om een geschikt bod te bepalen voor het huis, kan je gebruik maken van de knowhow van een aankoopmakelaar.

Onderhandelen over de prijs en voorwaarden

Als de verkoper ingaat op je openingsbod, kunnen de onderhandelingen beginnen. Omdat er bij een huis kopen grote bedragen komen kijken, kan dit best spannend zijn. Het is dan ook logisch als je het onderhandelen over de prijs en voorwaarden aan een professional over wilt laten. Een aankoopmakelaar heeft hiermee veel ervaring en kan zo vaak een betere deal voor elkaar krijgen. Zo heb jij zijn fee al snel terugverdiend.

Koopcontract controleren

Ben je het eens geworden met de verkoper? Dan worden alle afspraken over de prijs en ontbindende voorwaarden vastgelegd in een (voorlopig) koopcontract. Het is natuurlijk belangrijk dat alle afspraken hier goed in staan vermeld. De aankoopmakelaar kan je dan ook helpen om de overeenkomst goed te checken. Zo kun jij daarna zonder zorgen je handtekening onder het document zetten.

Overdracht

Als alles goed verloopt, is het uiteindelijk tijd voor de overdracht van de woning. Tijdens deze overdracht wordt de woning een laatste keer geïnspecteerd voor bijvoorbeeld het noteren van de meterstanden. Ook bij deze laatste stap kan de aankoopmakelaar je begeleiden.

Hoeveel kost een aankoopmakelaar?

Goed,je weet nu wat een aankoopmakelaar allemaal voor je kan doen. Maar wat zijn de kosten hiervoor eigenlijk? De kosten binnen de aankoopmakelaardij zijn onderling heel verschillend. Het hangt er dus maar net vanaf bij welke expert je aanklopt. Verder is het afhankelijk van het takenpakket dat je hem of haar geeft. Schakel je alleen hulp in tijdens het onderhandelen of heb je dit al tijdens de bezichtigingen nodig?


Je moet zelf beslissen of je een aankoopmakelaar wilt inschakelen. Met een expert kun je tijd en energie besparen. Maar misschien vind je het juist wel een uitdaging om zelf (een deel van) de huizenjacht uit te voeren!

Olivier Tardieu
Olivier Tardieu

Olivier Tardieu streeft ernaar het afsluiten van een hypotheek voor huizenkopers gemakkelijker, sneller en voordeliger te maken. Hij is managing director van Knab Hypotheken. Ook schrijft hij voor Huislijn.nl waarin hij zijn visie op de huizen- en hypotheekmarkt deelt met lezers.

Artikelen: 9