Optimale isolatie van je huis: dat scheelt in de kosten!

Ongeveer 3 van de 4 woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. En juist isolatie van je huis is belangrijk om verlies van warmte tegen te gaan. Bijvoorbeeld via de ramen, de vloeren, het dak en de gevel. Dat is een gemiste kans want je levert niet alleen in op comfortabel wonen, je energierekening is ook hoger en het is slecht voor het klimaat. Wat is belangrijk met betrekking tot isolatie bij het vervangen van je ramen / kozijnen?

Kozijnen met de beste u-waardes

Kies voor kozijnen met een lage u-waarde, zoals kunststof kozijnen. Deze waarde geeft de hoeveelheid doorgelaten warmte per vierkante meter raam, per seconde, per graad temperatuurverschil weer, ofwel warmtedoorgangscoëfficiënt. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Kunststof kozijnen hebben een gemiddelde U-waarde tussen de 1 en 2,0. Ter vergelijking: de U-waarde van aluminium kozijnen (zonder koudebrug onderbreking) liggen gemiddeld op 6,0 en dat van een houten kozijn gemiddeld op 2,4. Kunststof kozijnen zijn daarnaast wind- en waterdicht.

Zorg voor een perfecte afdichting

Een goede isolatie wordt versterkt met de nauwkeurige afdichting bij het raam en de gevel, geïntegreerde windkering in de deuren en tochtborstels die zijn toegevoegd. Niet alleen het kozijn en het glas zorgen voor een perfecte afdichting. Ook een stelkozijn realiseert een duurzame afdichting tussen de binnen- en buitenmuur.

Bij het gebruik van een stelkozijn wordt er van geïmpregneerd houtwerk en geïntegreerd EPDM rubber een frame gemaakt. Dit wordt waterpas in de sparing geplaatst. Dankzij dit stelkozijn ontstaat er een perfecte aansluiting voor het kunststof kozijn.

Als je je kozijn laat monteren zonder stelkozijn, ontstaat er een kitvoeg aan de buitenzijde. Dit krimpt na verloop van tijd in en gaat kieren. Ook worden kozijnen zonder stelkozijn vaak in de goot gemonteerd waardoor je meer kans hebt op lekkage door loshangend lood. Daarnaast, indien er geen gebruik wordt gemaakt van een stelkozijn, komen ankers/schroeven, kit en pur na enige tijd los van de muur.

Kies goed glas op de juiste plaats

Een hoog rendement glas houdt de warmte binnen en creëert een prettig binnen leefklimaat. Met dit hoogwaardige geïsoleerde glas heb je minder last van omgevingsgeluid. De argon glas vulling zorgt voor een hoge geluidsisolatie. Kies uit twee of drie lagen glas voor een uitstekende isolatie. Op de begane grond kun je het beste gebruik maken van driedubbelglas. Voor de eerste en tweede verdieping is tweedubbelglas voldoende. Op je slaapkamer heb je de verwarming meestal toch niet aan staan.

Bepaal de plaats van ventilatieroosters zorgvuldig

Zorg ervoor dat de lucht goed door je huis kan stromen. Als je niet goed ventileert, neemt de luchtvochtigheid namelijk toe. En als deze té hoog is, koelt je huis af. Je moet dan weer opnieuw stoken om je huis warm te houden. Een goede isolatie gaat dus samen met een goede ventilatie. Bovendien is slechte ventilatie ongezond. Schadelijke stoffen hopen zich op in een vochtig huis.

Ventileren heeft niet hetzelfde effect als luchten. Luchten heeft alleen zin wanneer je je raam continu open laat staan. Nadat je je raam dicht hebt gedaan, komt er nog maar weinig verse lucht binnen. Het ventileren van je huis moet constant gebeuren. Vooral in ruimtes waar vaak iemand is, zoals de kamer, keuken en badkamer. Plaats ventilatieroosters boven het kozijn of in de gevel van het vertrek.

Wat leveren kunststof kozijnen op?

verduurzamen - warmtepomp

Lagere energierekening

Je energierekening bestaat voor een groot deel uit stookkosten. Je wilt dan ook zo min mogelijk kwijt zijn aan stookkosten. Door je huis goed te isoleren en te kiezen voor kunststof kozijnen, verlaag je de kosten voor het stoken aanzienlijk. Zo bespaar je veel op je energierekening.

Beter energielabel

De energiezuinigheid van een huis speelt een rol bij het aan- of verkopen van een huis. Wanneer je je huis beter isoleert heeft je woning een beter energielabel. Kozijnen en ramen hebben een grote rol in de mate van isolatie van je woning.

Geen onderhoudskosten

Bespaar met kunststof kozijnen op onderhoudskosten. Urenlang schuren en schilderen is niet meer nodig. Geen potten verf meer aanschaffen. Maak je geen zorgen om de levensduur van je kozijnen. Je hoeft er nooit meer naar om te kijken. Kunststof kozijnen gaan een leven lang mee.

Beter milieu

Kunststof kozijnen zijn ‘groen’. Schilderen is niet meer nodig. Dit zorg voor minder chemicaliën en luchtvervuiling; ritjes van schilders- en onderhoudsbedrijven zijn overbodig. Een kunststof kozijn gaat daarnaast generaties lang mee en er hoeven geen bomen te worden gekapt. Bovendien verlagen kunststof kozijnen de CO2-uitstoot.

Timo Gloudemans
Timo Gloudemans

Timo Gloudemans, heeft Jarenlange ervaring in de bouwbranche en energie efficiency. Hij schrijft regelmatig blogs over deze onderwerpen.

Artikelen: 1