Nu hypotheek oversluiten: ja of nee?

Op dit moment is de hypotheekrente historisch laag. Het oversluiten van je lopende hypotheek kan dan de moeite waard zijn. Zeker als je dat bij een online aanbieder als MoneYou doet. Daarmee kun je zomaar honderden euro’s goedkoper uit zijn. Maar hoe weet je nu of dit echt het geval is?

 

Je moet je ten eerste altijd afvragen wanneer oversluiten interessant voor je kan zijn. Wil je bijvoorbeeld in je huis blijven wonen, maar denk je dat je hypotheek goedkoper kan? Loopt binnenkort je rentevastperiode af of heeft je hypotheek nog een heel lange looptijd? En hoeveel lager is de huidige rente ten opzichte van de rente op je bestaande hypotheek? Bij MoneYou bijvoorbeeld staat de rente begin juni op 1,6% bij een rentevastperiode van 5 jaar.

 

Kosten en baten afwegen

Is de actuele rente een stuk lager dan de rente die je nu betaalt? Dan is het verstandig om de kosten en baten van oversluiten goed tegen elkaar af te wegen. Oversluiten betekent eigenlijk dat je een volledig nieuwe hypotheek afsluit. Je lost je huidige hypotheek dan ook vroegtijdig af. Doe je dat voordat je rentevastperiode is afgelopen? Dan betaal je vaak een boete voor de rente die je bank misloopt. Vraag dus bij je huidige hypotheekverstrekker eerst een boeterenteberekening op.

 

Besparen op advies- en bemiddelingskosten

Omdat je een nieuwe hypotheek afsluit, betaal je ook notaris-, taxatie- en afsluitkosten. Schakel je ook een adviseur in? Dan komen daar nog advies- en bemiddelingskosten bij. Die kosten kunnen nogal uiteenlopen. Neem ze daarom mee in je berekening. Bij MoneYou kun je fors besparen op een deel van die kosten, doordat je zelf online je hypotheek kunt regelen.

 

Kan ik dezelfde hypotheek krijgen?

Stel jezelf ook de vraag of je nog dezelfde hypotheek kunt krijgen als die je eerder hebt afgesloten. Het kan zijn dat je maximale leenbedrag veranderd is doordat je looptijd anders is of door gewijzigde wetgeving. Vraag daarom altijd eerst een vrijblijvende en persoonlijke hypotheekberekening aan om te kijken wat je maximaal kunt lenen.

 

Weten of oversluiten interessant is?

Wil je meer informatie over oversluiten van je hypotheek? Kijk dan op de website van MoneYou.

 

 

Rene Paardekooper
Rene Paardekooper

Rene Paardekooper is een veelzijdige en zelfstandige interim-manager met ruime ervaring en expertise in marketing- en business development in B-to-B en B-to-C markten. Internationale ervaring, met name in Duitsland. Programmamanager van complexe cross-border projecten. Levert plannen en resultaten voor klantgericht ondernemen. Studeert part-time psychologie om het gedrag van mensen in organisaties en als klant nog beter te begrijpen.

Artikelen: 2