10 tips voor de bezichtiging van een woning

Heb je een mooi huis gespot op Huislijn? Tijdens een bezichtiging weet je zeker of dit daadwerkelijk jouw droomwoning is. Maar hoe zorg je ervoor dat je niks vergeet te vragen of bekijken?  Met de onderstaande deze tips ben je goed voorbereid.

 

1. Bezichtig het huis van binnen

Je hebt meestal direct een bepaald gevoel bij een woning zodra je deze binnen loopt. Het is goed om even stil te staan bij dit gevoel. Denk je dat dit een plek is waar je je op je gemak kunt voelen? Zo ja, inspecteer de woning dan uitvoerig. Neem een kijkje in elke kamer van de woning. Sla niks over, dus denk bijvoorbeeld ook aan de kelder en inbouwkasten. Check ook even hoe het uitzicht is.

 

2. Stel vragen aan de verkoper over de staat van onderhoud

Als koper ben je verplicht om voor zover jij kunt alle gebreken van een woning te achterhalen. Dit heet ook wel onderzoeksplicht. Je moet zoveel mogelijk informatie over de staat van het huis achterhalen bij de verkoper. Deze is verplicht om altijd eerlijk antwoord te geven, hij of zij heeft namelijk mededelingsplicht. Stel dus gerust alle vragen die je hebt. Zie jij bijvoorbeeld vochtplekken aan de muur? Achterhaal dan wat de oorzaak daarvan is.

 

3. Informeer bij de verkoper over de verhuizing

Naast vragen over het huis zelf, is het ook belangrijk om vragen te stellen over de verkoper. Waarom verkoopt hij of zij bijvoorbeeld het huis? En hoelang heeft die erin gewoond? Ook is het handig om te weten of de verkoper al een nieuwe woning heeft gevonden. Deze informatie kan van pas komen als jij uiteindelijk een bod wilt uitbrengen.

 

4. Bekijk de woning van buiten

Als je alle hoeken van de binnenkant van de woning hebt bekeken, is de buitenkant aan de beurt. Vergeet hierbij de kleine details niet. Check dus niet alleen of de verflaag aan vervanging toe is, maar ook of de kozijnen nog in orde zijn. Heeft het huis een tuin of balkon? Inspecteer deze dan ook grondig.

 

5. Check de buurt en voorzieningen

Naast een geschikte woning is ook een fijne buurt belangrijk. Informeer welke voorzieningen je vlakbij kunt vinden. Zit de supermarkt meteen om de hoek of ben je hiervoor toch even onderweg? Misschien is het voor jou heel belangrijk dat opvang en scholen dichtbij zijn. Loop ook even een rondje om te kijken hoe de sfeer is. Als een woning jouw interesse heeft getrokken is het belangrijk om op verschillende momenten een kijkje te nemen. Hoe is de sfeer ‘s avonds?

 

6. Maak een praatje met de buren

Het kan ook geen kwaad om een praatje te maken met de buren. Zo weet je meteen welke mensen naast of boven jou wonen. Ook kun je hun nog vragen stellen over de woning en de verkopers. En je kunt informeren hoe zij de buurt ervaren. Zo maak je het beeld van het huis nog net iets completer.

 

7. Overleg of er spullen zijn die je kunt overnemen

Check bij de verkoper of die sommige dingen achterlaat. Je koopt een woning in principe zonder roerende zaken. Maar misschien wil de verkoper dingen overdragen of heb jij iets hebt gespot dat je graag wilt overnemen. In zo’n geval is het belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken.

 

8. Check het energielabel van de woning

Informeer naar het energielabel van het huis. Iedereen die zijn woning wil verkopen is verplicht om zo’n label te hebben. Met dit label weet je meteen hoe zuinig de woning is. En je kunt inschatten of je eventueel geld moet uitgeven om het huis energiezuiniger te maken.

 

9. Vraag naar de maandlasten

Het is handig om alvast een beeld te hebben van de maandelijkse kosten die je kwijt zou zijn aan de woning. Check daarom welke maandelijkse kosten de verkoper heeft voor gas en licht. Zo kun je je nieuwe maandlasten vaststellen en berekenen of deze binnen jouw budget vallen.

 

10. Maak notities en foto’s die je later kunt bekijken

Vergeet geen notities te maken tijdens de bezichtiging. Ook is het slim om een meetlint mee te nemen, zodat je alle ruimtes kunt opmeten. Neem verder een camera of telefoon mee voor foto’s, zodat je alles later nog even rustig opnieuw kunt bekijken.

Met deze tips ben je helemaal klaar voor de bezichtiging. Succes! Maar eerst moet je droomhuis natuurlijk gaan zoeken op Huislijn.nl. Bij iedere woning staat een formulier waarmee je direct contact kunt opnemen met de makelaar.

 

Olivier Tardieu
Olivier Tardieu

Olivier Tardieu streeft ernaar het afsluiten van een hypotheek voor huizenkopers gemakkelijker, sneller en voordeliger te maken. Hij is managing director van Knab Hypotheken. Ook schrijft hij voor Huislijn.nl waarin hij zijn visie op de huizen- en hypotheekmarkt deelt met lezers.

Artikelen: 9