Hypotheekrente in 2016: omhoog of omlaag?

Hoe gaat de hypotheekrente zich in 2016 ontwikkelen, dat is de vraag. Gaat deze omhoog of omlaag? We geven u inzicht in de lage hypotheekrente van dit moment en de gevolgen voor de woningmarkt.

 

Hypotheekrente historisch laag

De hypotheekrente is historisch laag en maandelijks sneuvelt er wel een nieuw renterecord. De vraag is hoelang we nog kunnen profiteren van deze situatie. In onze hypotheekrente verwachting op Hypotheek-Rentetarieven geven we maandelijks een update. Speciaal voor Huislijn.nl bespreken we de hypotheekrente in 2016.

 

Maatregelen ECB

De lage hypotheekrente hebben we ‘te danken’ aan de beperkte economische groei in de Eurozone. Dit wordt afgemeten aan de inflatie (gemiddelde prijsstijging). Het inflatiecijfer zit al tijden ver onder de bijna 2% die de Europese Centrale Bank (ECB) nastreeft. Dit is een teken van economische crisis.

De ECB heeft daarom maatregelen genomen om de economie te stimuleren. Door lenen goedkoop te maken en sparen onaantrekkelijk wil de centrale bank de bestedingen aanjagen. Een belangrijk instrument hiervoor zijn de beleidsrentes. Ook wordt maandelijks miljarden in de economie gepompt door onaantrekkelijke leningen op te kopen.

 

Lenen is goedkoop

Banken kunnen hierdoor goedkoop aan geld lenen om uit te lenen. Dit zorgt voor de huidige lage hypotheekrente, maar ook geld lenen met een consumptief krediet is goedkoop. Dit geldt helaas ook voor de spaarrente.

 

Hypotheekrente in 2016

De hypotheekrente in 2016 is dus sterk afhankelijk van de ontwikkeling van de economie in de Eurozone. Deze gaf tot dusver nog geen aanleiding om het rentebeleid te wijzigen. Sterker nog, eind 2015 heeft de ECB de crisismaatregelen uitgebreid en verlengd tot 2017. Ook heeft ECB-president Draghi meerdere malen aangegeven waar nodig extra maatregelen te nemen.

We verwachten daarom dat de hypotheekrente in 2016 op het huidige lage niveau blijft en mogelijk nog verder daalt.

 

Lage rente en de woningmarkt

De lage hypotheekrente is een belangrijke oorzaak van het herstel van de woningmarkt. Het financieren van een woning is nu aantrekkelijk. Daarnaast speelt vertrouwen en grote rol. Door beperkte wijzigingen in de regelgeving weten kopers waar ze aan toe zijn. Met het stijgen van de huizenprijs staan ook minder woningen onder water, waardoor het aantrekkelijker wordt om te verhuizen. Op de huizensite Huislijn.nl hebben 2.500 makelaars huizen geplaatst die te koop te staan. Start dus snel uw zoektocht naar een koopwoning op Huislijn.nl.

Roel van Oirschot
Roel van Oirschot
Artikelen: 1