(Be)spaar als u een woning koopt

Een verhuizing is voor de meeste mensen geen sinecure. Al wordt het hele gesleep met dozen en takelen van de piano uitbesteed aan een verhuisbedrijf, de beslissing over waar u gaat wonen neemt u natuurlijk graag zelf. Heel wat avondjes worden er huizenwebsites afgestruind, op zoek naar die ene woning waar van u denkt “dat zou weleens wat kunnen zijn”. Dan zijn er nog de bezichtigingen, waarvoor u steeds uw werkagenda moet vrijhouden en afspraken moet plannen.

Aankoopmakelaar

Tijd kost het u al genoeg, zou u zeggen. Daarom is het fijn om voor bepaalde zaken een expert in te schakelen, zoals een aankoopmakelaar en hypotheekadviseur. Zij adviseren en helpen u een keuze te maken. Daarbij loont het wél de moeite om wat extra tijd te steken in het zoeken van de beste prijs-kwaliteitsverhouding voor dit soort bijkomende kosten.

Want van deze “kosten koper” moet u een steeds groter deel zelf betalen, en kan niet worden meegefinancierd in de hypotheek.

Minder hypotheek ondanks gelijkblijvend inkomen

Dit jaar kan iedereen die een hypotheek afsluit voor een nieuw huis 103% lenen van de woningwaarde. Dit betekent dat wanneer u méér dan die extra 3% besteedt aan bijkomende kosten, u dit uit eigen zak betaalt. De komende jaren wordt de maximale hypotheek elk jaar met één procent verlaagd ten opzichte van de woningwaarde, tot we vanaf 2018 alleen nog maar exact kunnen lenen wat het huis zelf waard is.

Als u nu de hypotheek berekent op eyeOpen.nl, dan ziet u hier dat verschillende kosten nu nog kunnen worden meegenomen in de financiering. De rekeningen van de notaris, makelaar, taxateur en hypotheekadviseur betalen we dus niet meer vanuit de hypotheek, maar volledig uit onze eigen spaarpot. Hebt u plannen om binnen een paar jaar te gaan verhuizen? Begin dan alvast een spaarpotje aan te leggen.

Slecht nieuws voor iedereen die nog geen huis heeft gekocht, maar dat wel van plan is? Enerzijds misschien wel, maar deze maatregel is natuurlijk niet voor niets in het leven geroepen en heeft tot doel om u te beschermen tegen te hoge woonlasten. En met een gerust gevoel in uw nieuwe huis kunnen wonen is natuurlijk heel wat waard.

Beste deal

Omdat u steeds meer bijkomende kosten uit eigen zak moet betalen, loont het de moeite u goed te verdiepen in het vinden van de beste prijs-kwaliteitsverhouding voor alles wat er komt kijken bij het kopen van uw woning. Denkt u niet alleen aan de bovengenoemde kosten, maar ook aan uw verzekeringen, energieleverancier en internet en TV- aansluitingen.

Dankzij vergelijkingswebsites als Independer, Kieskeurig en Pricewise hoeven we tegenwoordig niet lang te zoeken naar de beste deal. Kleine moeite, groot plezier.

Extra lenen voor verbouwing

Wilt u nog wat verbouwen aan uw woning? Dan is het wel mogelijk om meer te lenen voor verbeteringen die energiebesparend zijn. Bijvoorbeeld de isolatie van het dak of het plaatsen van energiezuinige kozijnen, deuren of een zonneboiler. In dat geval kan maximaal 106% van de woningwaarde worden geleend.

Zorgt u er wel voor dat uw woning een Energieprestatiecertificaat heeft dat minstens tien jaar geldig is. Vraag aan uw aankoopmakelaar naar dit certificaat.

Overbieden of niet?

Betekent het aan banden leggen van de maximale hypotheek ook dat het einde van het overbieden in zicht is? Iets dat in populaire steden, met name in de Randstad, tegenwoordig weer schering en inslag is? Dat is lastig te voorspellen. Maar realiseert u zich in ieder geval dat het over een paar jaar niet meer mogelijk is om een hypotheek af te sluiten voor meer geld dan de taxateur deze woning waard vindt.

Overbieden kan ook dan nog. Voor u dat doet, moet u alleen wel weten of u genoeg spaargeld heeft om een eventueel verschil tussen de woningwaarde en de overeengekomen prijs te overbruggen.

 

Olivier Tardieu
Olivier Tardieu

Olivier Tardieu streeft ernaar het afsluiten van een hypotheek voor huizenkopers gemakkelijker, sneller en voordeliger te maken. Hij is managing director van Knab Hypotheken. Ook schrijft hij voor Huislijn.nl waarin hij zijn visie op de huizen- en hypotheekmarkt deelt met lezers.

Artikelen: 9