Welke hypotheek past bij je

Je hypotheek is waarschijnlijk de grootste uitgave in je leven. En je gaat hem over het algemeen voor langere tijd aan. Dan kun je maar beter zorgen dat je hypotheek goed bij je past. Nu en in de toekomst. Waar moet je op letten?

Er valt wat te kiezen

De ene hypotheekaanbieder is de andere niet. Zo kun je niet overal hetzelfde lenen, verschillen de hypotheekrentes en de voorwaarden. Laat je daarom goed adviseren. Ook in adviseurs is volop keuze. Ga je bijvoorbeeld naar een intermediair of een bank? Tijdens een oriëntatiegesprek maak je kennis met een adviseur en weet je of het klikt.

Verschillende aanbieders vergelijken

Om verschillende hypotheekaanbieders, voorwaarden en rentes met elkaar te vergelijken kun je een intermediair inschakelen. Vaak betaal je dan wel hogere advieskosten dan bij een bank. SNS biedt als enige bank in Nederland ook hypotheken aan van andere aanbieders. Zoals Aegon, Delta Lloyd en Nationale Nederlanden. Zo kan een SNS Adviseur je goed helpen aan een hypotheek die bij je past; of je nu zzp’er bent, in loondienst of met pensioen.

Hoe los je af?

Er zijn eigenlijk nog maar 3 hypotheekvormen waar je uit kunt kiezen als je voor het eerst een hypotheek afsluit: een annuïteiten, lineaire of aflossingsvrije hypotheek. Combineren kan ook. Bij een annuïteiten of lineaire hypotheek los je maandelijks af. Een aflossingsvrije hypotheek los je pas af aan het einde van de looptijd. Voor starters is deze vorm sinds 2013 minder aantrekkelijk geworden, omdat je de rente niet meer mag aftrekken van de belasting.

Lees ook: Zakelijk lenen als ondernemer hoe zit dat?

Vaste of variabele rente

Je kunt kiezen voor een vaste of een variabele rente. Over het algemeen geldt: hoe langer je de hypotheekrente vastzet, hoe hoger die is. En ook: hoe meer zekerheid je hebt. Want, of de marktrente nu stijgt of daalt, je weet precies welke rente je betaalt in de periode dat je rente vaststaat. Een variabele rente kan altijd stijgen of dalen. Op dit moment is er een unieke situatie. Bij SNS is de rente voor 3 en 5 jaar namelijk lager dan de variabele rente.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 223