Extra voorwaarden bij aankoop van een nieuw huis

Bovenstaande is wat overdreven, maar veel kopers realiseren zich steeds meer dat je bij de aankoop van een nieuw huis over meer dan alleen de prijs kunt onderhandelen.

Vragen staat vrij

Eigenlijk kun je over alles onderhandelen, van de oplever periode en de roerende zaken (van gordijnen tot de flatscreen aan de wand) tot fundamentele zaken als het aanpakken van de slechte bouwkundige staat. Sommige kopers doen dat dan ook met verve. Waarom niet. De koper is koning, al blijft de kern van de zaak dat de verkoper ermee instemt. Immers, vragen staat
vrij.

Of toch zelf doen…

Maar let op. De uitspraak dat alles zijn prijs heeft, gaat ook hier op. Alles wat u extra vraagt komt uiteindelijk weer in de prijs of in een andere voorwaarde terug. U moet zich dus
altijd afvragen of het niet verstandiger is om het zelf te doen dan het over te laten aan de verkoper. In de meeste gevallen is mijn advies, doe het zelf en wel om de volgende redenen:

 

  1. U heeft geen zicht op de uitvoering en de kwaliteit. Als u afspreekt dat de verkoper het dak repareert, weet u niet of dit ‘duurzaam’ of met het betere plak en knip werk is gedaan.
  2. Vaatwasser kapot? U kunt wel eisen dat er een werkende machine in zit bij de oplevering, maar wat wordt er dan geplaatst? Het goedkoopste van het goedkoopste?
  3. De meeste fabrikanten geven alleen garantie aan de originele koper en niet op “tweedehands”. Dit geldt ook voor de wettelijke (EU) garantie.
  4. Uiteindelijk betaalt u toch zelf. Als u niet die vaatwasser had laten vervangen had u wellicht 1.000,- minder betaald voor de vraagprijs. Niet alleen wordt het dan een dure vaatwasser, maar omdat hij in uw hypotheek zit, betaalt u er ook nog eens 30 jaar rente over…

Aankoopmakelaar helpt

Wil dat zeggen dat u dus nooit over extra zaken moet onderhandelen bij een aankoop? Nee, dat niet. Maar wees u wel bewust van de (mogelijke) consequenties. Een goede aankoopmakelaar kan u daarbij helpen. Niet alleen bij het onderhandelen, maar ook bij het goed vastleggen van afspraken zodat discussie achteraf wordt voorkomen. En om, niet te vergeten, de verkoper -als er niet juist wordt opgeleverd- op zijn verantwoordelijkheid aan te spreken. Dat laat u immers toch liever aan een professional over…?

 

Rob Overduin
Rob Overduin

Rob Overduin schrijft regelmatig een column voor de nieuwsbrief van Huislijn.nl. Met zijn achtergrond als makelaar en sinds 2011 als Operationeel Manager van VastgoedPRO weet hij op een boeiende wijze zaken aan de kaak te stellen die belangrijk zijn voor consumenten die een woning gaan (ver)kopen of (ver)huren.
VastgoedPRO is een beroepsvereniging voor vastgoed professionals waaronder vooral makelaars en taxateurs. Bij de vereniging zijn circa 800 leden aangesloten die werkzaam zijn als makelaar, taxateur of adviseur op het gebied van vastgoed.

Artikelen: 38