Een huis kopen met hulp

Geplaatst: augustus 2014

In de media is momenteel veel aandacht voor de afschaffing van de verhoogde eenmalige schenking. Van de regeling is dit jaar al meer dan 50.000 keer gebruik gemaakt. Alle partijen in de woningbranche roepen dan ook minister Blok op om de regeling door te zetten. Vooralsnog blijft de minister op het standpunt dat de verruiming wordt ingetrokken.

 

Keuken sponsoren

Gelukkig komt de regeling na de intrekking niet te vervallen. Het betreft alleen de verruiming die wordt ingetrokken. Dit betekent dat u wellicht nog steeds volgend jaar gebruik kunt maken van de regeling. Het bedrag is dan echter wel lager. Dat laatste zal ook niet voor iedereen een probleem zijn. Hoeveel mensen kunnen en willen nu echt € 100.000,- schenken? Als de verruiming wordt ingetrokken kan nog steeds tot maximaal € 52.381,- worden geschonken. Daarmee hebben bijvoorbeeld  ouders nog steeds de mogelijkheid om de nieuwe keuken van € 10.000,- te sponsoren of om te helpen met het kopen van een huis.

 

Niet alleen het bedrag wordt verlaagd

Naast de verlagen van het bedrag van € 100.000,- naar € 52.381,- komen nog een aantal dingen te vervallen. Mochten die van toepassing zijn dan is het wel van belang om nog dit jaar van de regeling  gebruik te maken. Daarbij gaat het om de volgende zaken:

  • De oorspronkelijke regeling is alleen van toepassing als de ontvanger van de schenking in de leeftijd 18-40 jaar is. Op dit moment maakt de leeftijd niet uit, maar vanaf 1 januari geldt deze norm weer. Is de persoon die de schenking ontvang ouder dan 40 dan kunt u alleen dit jaar nog van de regeling gebruik maken (iemand die jonger is wordt vanzelf wel een keer 18)
  • Onder de verruiming mag de schenking gebruikt worden voor het aflossen van iedere restschuld. Vanaf 1 januari 2015 mag dit alleen nog op restschulden die ontstaan zijn na 29 oktober 2012
  • Er mag nu geschonken worden aan een willekeurig persoon. Het ligt wellicht niet zo voor de hand om de buurman wat te schenken, maar opa en oma die zo de kleinkinderen op weg willen helpen bij het kopen van een huis komt wellicht vaker voor. Dit kan dus nog tot 1 januari 2015. Daarna kan alleen nog aan eigen kinderen geschonken worden.

De schenking mag eenmaal in het leven (per ontvanger) en mag gebruikt worden voor aankoop en/of verbetering van een (eigen) woning, aflossing van de restschuld en zaken als afkoop van de erfpacht canon. Kortom, na 1 januari 2015 is er voor de meeste mensen nog niet meteen een man overboord, maar om de regeling maximaal te benutten dient u nog dit jaar daar gebruik van te maken.

Rob Overduin
Rob Overduin

Rob Overduin schrijft regelmatig een column voor de nieuwsbrief van Huislijn.nl. Met zijn achtergrond als makelaar en sinds 2011 als Operationeel Manager van VastgoedPRO weet hij op een boeiende wijze zaken aan de kaak te stellen die belangrijk zijn voor consumenten die een woning gaan (ver)kopen of (ver)huren.
VastgoedPRO is een beroepsvereniging voor vastgoed professionals waaronder vooral makelaars en taxateurs. Bij de vereniging zijn circa 800 leden aangesloten die werkzaam zijn als makelaar, taxateur of adviseur op het gebied van vastgoed.

Artikelen: 38