Woord van de maand: kopen…

 

Zowel het kopen als het huren van een huis heeft voor- en nadelen. In dit artikel zetten wij de woonlasten van beide opties naast elkaar. Uit een voorbeeldberekening blijkt dat een koper op lange termijn veel beter uit is dan een huurder.

Sinds 2008 zijn de huizenprijzen met ongeveer 20 procent gezakt. Huiseigenaren die in de afgelopen tien jaren hun huis gekocht hebben, kunnen het huis waarschijnlijk niet weer verkopen voor het aankoopbedrag van toen. Dit legt gelijk een groot nadeel van het kopen van een huis bloot. U draagt een financieel risico door waardedalingen. Toch moeten we niet vergeten dat de waardedaling van de afgelopen zes jaren een correctie is van de zeer sterke stijgingen van de prijzen tot 2008.

Waar gaan we vanuit in onze voorbeeldberekening?

Voor de huurwoning gaan we uit van een huurprijs van €699 voor een appartement. Om een vergelijkbaar appartement te kopen, moet u ongeveer een hypotheek van €160.000 afsluiten. De hypotheekrente bedraagt 3,5%. Het gezinsinkomen bedraagt €35.000 per jaar. Wat zijn de maandlasten rekening houdende met huurtoeslag, hypotheekrenteaftrek, aflossen en onderhoudskosten? In het voorbeeld wordt geen rekening gehouden met advies- en bemiddelingskosten voor het afsluiten van de hypotheek en het verschil in belastingheffing en verzekeringspremie.

Maandlasten bij het huren van een huis

Met een gezinsinkomen van €35.000 bestaat er geen recht op huurtoeslag. Het maximale gezinsinkomen voor huursubsidie bedraagt €29.325. De huur blijft dus op €699.

Maandlasten bij het kopen van een huis

Voor de berekening gaan wij uit van een annuïteitenhypotheek. De eerste maand bedragen de hypotheeklasten €718 (€ 467 aan hypotheekrente en € 251 aan aflossing). In het eerste jaar wordt er in totaal €5.551 aan hypotheekrente betaald. Dit deel is aftrekbaar van het inkomen. Na verrekening van het eigenwoningforfait en uitgaande van 42% belasting bedragen de netto lasten over het eerste jaar gemiddeld: €563 per maand. De netto lasten zullen stijgen doordat het fiscaal voordeel steeds kleiner wordt.

Hoogte van de onderhoudskosten

Uitgaande van een goed onderhouden appartementencomplex vallen de onderhoudskosten sterk lager uit in vergelijking met een woonhuis. De bijdrage aan de vereniging van eigenaren wordt gebruikt voor de onderhoudskosten. Gemiddeld zullen de kosten liggen tussen €125 en €200 per maand.

Inclusief de bijdrage aan de vereniging van eigenaren zal het kopen van een appartement duurder uitvallen. In de loop der jaren zal het huren van een huis steeds duurder worden door huurverhogingen. De hypotheeklasten blijven bruto gelijk.

Conclusie – Kopen of huren?

Voor het doorslaggevend verschil moeten we kijken naar de verschillen op lange termijn. Na maximaal dertig jaar is de hypotheek afbetaald. Door jaarlijkse huurverhogingen zal de huur per jaar bijvoorbeeld met gemiddeld met 1,5% blijven stijgen. Hierdoor stijgt de huur naar €1.093 per 2044.

Zelfs als de huizenprijzen sterk gaan dalen is het kopen van een huis de beste optie. Na dertig jaar is het huis namelijk toch hypotheekvrij.

Een ander interessant artikel over kopen of huren is: Toch liever een huis kopen…

Reacties kunt u sturen naar info@huislijn.nl

 

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Hallo, ik ben Juul Dijkhuis. Na jarenlange ervaring in de financiële dienstverlening, geniet ik er nu van om complexe financiële zaken op een toegankelijke manier te beschrijven. Bij het kopen van een huis is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn, en ik help je graag op weg. Het verheugt me dat mijn artikelen ook op Huislijn.nl te vinden zijn. Ik kijk ernaar uit om je te ondersteunen bij het begrijpen van financiële aspecten rondom de aankoop van je huis, variërend van de hypotheek tot en met het verzekeren van je woning.

Artikelen: 36