Dat kan niet waar zijn

Woningmarkt

Het geval doet zich voor dat er een consument is die het huis te koop heeft staan en de verkoop wil maar niet opschieten. Omdat er op enig moment toch besluiten moeten worden genomen, wordt er besloten om de eigen woning te gaan verhuren. En door verkeerde keuzes gaat dat behoorlijk mis. Op het moment dat het huis verhuurd is, via een verhuurbemiddelaar met waarschijnlijk slechte bedoelingen, komt er na een week al een politie-inval in de woning.  Het trotse bezit is binnen een week uitgewoond en omgebouwd tot een hennepplantage, €30.000 schade aan de woning en nog geluk dat er al na een week wordt ingegrepen, anders was de elektriciteitsrekening ook nog schrikbarend geweest , want de stroom was afgetapt.

Redactie

Vanuit de VARA wou men meer informatie over deze verhuurmarkt en wat een consument nou moet doen in zo een geval. Uiteraard ga ik nu preken voor eigen parochie zullen volgens velen, maar waarde lezer, mocht u besluiten om uw eigen woning te verhuren, ga dan niet zelf goedbedoeld aanmodderen. Neem dan alstublieft een (verhuur) makelaar in de arm die in ieder geval is aangesloten bij een vereniging als VastgoedPRO. Ik zal met u delen wat ik aan de redactie van Kanniewaarzijn uitlegde.

Verhuur

Het verhuren van uw woning is namelijk complex en kent vele valkuilen. Laat ik er een paar noemen. Het feit is dat de meeste mensen een hypotheek hebben op hun woning. In vrijwel alle hypotheekvoorwaarden  staat gemeld dat men niet over mag gaan tot verhuur zonder toestemming van de bank. Vergeet u dit te regelen, dan is het niet ondenkbaar, dat uw bank de hypotheek opeist bij constatering van overtreding en dit kan zelfs tot gedwongen verkoop van uw woning leiden, met restschuld tot gevolg. Er moet dus altijd overleg worden gevoerd met de bank.

Meer

Maar daar bent u er niet mee. Ook uw gemeente moet toestemming geven tot verhuur, dit zal waarschijnlijk toestemming verhuur onder de leegstandswet zijn. Ook hier zijn voorwaarden aan verbonden. Er dient te worden geregeld dat uw bezit, uw woning, verzekerd blijft tijdens verhuur. Let op, dit gebeurt nooit automatisch! Daarnaast moet u er zeker van zijn, als u tijdelijk wilt verhuren, dat er ook sprake is van daadwerkelijke tijdelijke verhuur. Let op, Nederland kent een heel sterke huurbescherming. Denk niet dat met een van internet gedownload contractje een huurder er altijd na een bepaalde periode uitkrijgt, als u bijvoorbeeld uw huis toch onverwacht kunt verkopen.  En als u gaat verhuren, zorg er voor dat de fiscus u niet als bedrijf gaat zien die inkomsten uit verhuuractiviteiten genereert.

Profiel

Naast de vele juridische haken en ogen die er zitten aan (tijdelijke) verhuur zijn er ook andere risico’s. Zoals de hennepplantage die door de VARA redactie werd beschreven. Er dient een hele stringente controle van de huurder te worden uitgevoerd, u zult versteld staan met welk gemak sommige (al dan niet louche) verhuurbemiddelaars huurders accepteren. Zorg er voor dat u weet aan wie u verhuurt en dat diegene ook is wie deze zegt te zijn en gaat doen wat deze beweert te gaan doen. Namelijk uw huis huren en zorgvuldig tijdelijk bewonen.

Huurmarkt

huis huren

VastgoedPRO deed dit voorjaar onderzoek naar de verhuurmarkt. Een schimmige wereld, waar weinig tot zeer weinig gereguleerd is. Van zeer respectabele bedrijven tot criminele organisaties, alles hebben we gezien. Maar verhuur is ook gewoon een onderdeel van het werk van een makelaar.  Wilt u uw huis verhuren, laat dit dan doen door een makelaar die aangesloten is bij een organisatie als VastgoedPRO. Dan weet u zeker dat deze een minimaal aantal zekerheden biedt

Toezicht

Voor elke makelaar die bij ons aangesloten is, geldt dat deze over de juiste opleiding en diploma’s beschikt. Geldt dat deze een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft. Mocht er iets mis gaan, dan is deze verzekerd. Wij zijn aangesloten bij de SGC, de Stichting Geschillencommissie voor Consumentenzaken. Als er een klacht is, heeft u toegang tot onafhankelijke klachtenbehandeling. En wij staan garant voor naleving van de uitspraken middels een formele nakomingsgarantie. En voor elke makelaar geldt dat deze een zogenaamde Verklaring Omtrent Gedrag van het Ministerie van Justitie kan overleggen, waarbij gecontroleerd wordt door Justitie of deze persoon geen bezwaren kent om zich aan te sluiten bij onze organisatie.

Wel waar

Het komt wekelijks voor dat in huizen via verhuur hennepkwekerijen worden ontdekt. Een leed wat u niet wilt meemaken, naast de financiële ramp die u overkomt. Neem dus de juiste stappen als u besluit om over te gaan tot tijdelijke verhuur. Want het zal u toch niet gebeuren dat u op een dag de telefoon opneemt en moet zeggen: Het kan niet waar zijn…..

Rob Overduin
Rob Overduin

Rob Overduin schrijft regelmatig een column voor de nieuwsbrief van Huislijn.nl. Met zijn achtergrond als makelaar en sinds 2011 als Operationeel Manager van VastgoedPRO weet hij op een boeiende wijze zaken aan de kaak te stellen die belangrijk zijn voor consumenten die een woning gaan (ver)kopen of (ver)huren.
VastgoedPRO is een beroepsvereniging voor vastgoed professionals waaronder vooral makelaars en taxateurs. Bij de vereniging zijn circa 800 leden aangesloten die werkzaam zijn als makelaar, taxateur of adviseur op het gebied van vastgoed.

Artikelen: 38