Belastingdienst checklist laat zien wat jij moet regelen na het (ver-)kopen van een huis

Een huis kopen is voor velen een hoogtepunt, zeker wanneer dit de eerste keer is. Eindelijk een eigen woning, een plek onder de zon. Maar ook wanneer je voor de tweede of zelfs derde keer een huis koopt, blijft het een bijzondere gebeurtenis. Naast de leuke zaken zoals het bezichtigen, inrichten en schilderen van je woning komen er ook heel wat administratieve zaken bij kijken. Bijvoorbeeld al het papierwerk van de taxatie en de hypotheek. En daar komt ook de Belastingdienst om de hoek kijken. Het kopen en/of verkopen van je woning heeft namelijk gevolgen voor de belasting die jij moet betalen of terugkrijgt. Waar je op moet letten bij het over- of afsluiten van je hypotheek? Wij leggen het uit.

Eenmalige aftrekposten

We beginnen met de eenmalige kosten die jij maakt bij de aanschaf van een woning en die je vervolgens eenmalig bij je jaarlijkse belastingaangifte mag opgeven als aftrekpost. Dit is een punt wat veel mensen vaak niet weten, maar wat wel als een heerlijk ‘cadeautje’  beschouwd kan worden na de dure aankoop van een woning. Zo zijn de kosten van de taxatie en notaris soms helemaal of deels aftrekbaar. Dit zorgt ervoor dat jij in totaal minder belasting hoeft te betalen en misschien zelfs wel een deel terugkrijgt na het invullen van je aangifte.

huis kopen belastingdienst

Maar zoals bij veel belastingzaken zijn er wel bepaalde regels. Check daarom goed de site van de Belastingdienst en vul de handige checklist in. Daarmee weet jij in één oogopslag wat je terug kunt vragen en wat niet. Goed om te vermelden: deze regelingen gelden niet alleen bij de aankoop van je eerste woning, maar ook wanneer je gaat verhuizen naar een volgend koophuis. De aanschaf van een woning waar je niet zelf in gaat wonen, valt hier dan weer níet onder. Hup, op naar de checklist dus.

Structurele kosten

Naast het feit dat je bij een verhuizing en hypotheek eenmalige kosten hebt, heb je natuurlijk ook de structurele kosten zoals de maandelijkse betaling van je hypotheek. Deze bestaat uit een deel aflossing en een deel rente.  Die rente levert je ook weer een belastingvoordeel op, die dus wél structureel ieder jaar terugkomt. Om deze reden kun je hier een voorschot voor aanvragen, waardoor je dit iedere maand uitgekeerd krijgt en je maandlasten minder hoog zijn. Kijk op belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag om te zien of het voor jou interessant is om een voorlopige aanslag aan te vragen.

Lees ook:
Je eerste koophuis? Houdt hier rekening mee!

Heb je je hypotheek overgesloten tegen een lager rentepercentage? Erg fijn, want dat betekent minder rente betalen. Geef dit tijdig door, zodat je maandbedrag wordt bijgesteld. Dat doe je door je voorlopige aanslag te wijzigen.

Kortom, een eigen huis kopen is leuk, maar soms ook wel een beetje complex. Je verdiepen in je belastingen kan in je voordeel werken. Dit geldt voor zowel de eenmalige als de structurele kosten. De Belastingdienst heeft handige tools ontwikkeld om jou enigszins wegwijs te maken. Deze vind je op: belastingdienst.nl/koopwoning. Daar kun je ook terecht voor meer informatie.


Ronald Barends
Ronald Barends

Ik ben Ronald Barends, directeur en eigenaar van Huislijn.nl, een platform dat maandelijks door 800.000 woningzoekenden wordt bezocht. Dankzij de samenwerking met vele makelaars bieden we een actueel en overzichtelijk aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen, waarmee Huislijn.nl een waardevolle bron is voor zowel makelaars als huizenzoekers. Naast mijn werk bij Huislijn.nl geef ik graag advies over het kopen en verkopen van een woning. Ook vind ik het leuk om af en toe wooninspiratie te delen en mensen te helpen bij het vormgeven van hun ideale woonomgeving. Mijn brede interesse in alles rondom wonen – van interieurtrends tot duurzame oplossingen – maakt me een veelzijdige partner voor iedereen met een passie voor wonen.

Artikelen: 292