Wooninspiratie, de laatste woontrends en tips over het kopen en verkopen van je huis!
Kopen van een monument, voordelen maar ook nadelen
Het wonen in een monument klinkt aantrekkelijk. Veelal zijn het bijzondere woningen met een eigen verhaal. Alleen al het achterhalen van die geschiedenis en je vrienden en familie kunnen rondleiden in je woning met een mooi verhaal, maakt het wonen an sich al bijzonder. Toch is het goed om de voor- en nadelen van een monument op je netvlies te hebben voordat je tot aankoop overgaat. Een monument heeft vele voordelen, maar er zijn ook zeker zaken waarmee je rekening moet houden. Wees bewust van de vele regels te gelden bij een monument. De belangrijkste tip die ik kan geven is om altijd met expert in te schakelen bij de aankoop.
Afhankelijk van wat voor soort monument heb je te maken met vele “speciale” regels:
- Valt je woning onder beschermd stads- en dorpsgezicht dan is je woning zelf geen monument. Maar heb je wel te maken met eisen vanuit de gemeente. Zoals de benaming al aangeeft, gaat het hier vooral om het aanzicht. Dat betekent dat bijvoorbeeld voor aanpassingen aan de gevel (zelfs gewoon het reinigingen van je gevel) je toestemming van de gemeente nodig hebt. En het is geen vanzelfsprekendheid dat je die ook krijgt. Je kunt zelf denken dat je juist de eeuwenoude gevel daarmee in ere hersteld, maar de gemeente kan daar heel anders over denken.
- Bij een gemeente- of rijksmonument heeft de gehele woning een monumenten status. De regels hierbij kunnen bij iedere gemeente weer anders zijn. Voor rijksmonumenten zijn deze wel landelijk vastgesteld. In beide gevallen moet je er rekening mee houden dat niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant is beschermd. Dat houdt bijvoorbeeld in dat je niet zomaar de indeling van de woning kunt veranderen door bijvoorbeeld twee kamers samen te voeg. Of dat je bepaalde delen (zoals een plafond) mag verwijderen of aanpassen.
Gelukkig zijn er ook voordelen en die zijn best heel fijn:
- Zo zijn er veel instanties die je helpen bij het onderhouden en bewonen van een monument. Voor advies en ondersteuning kun je onder meer terecht bij: de gemeente, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Monumentenwacht in uw provincie. Op internet zijn deze instanties eenvoudig te vinden.
- Ook kom je soms in aanmerking voor financiële ondersteuning bij het onderhoud en restauratie. Bijvoorbeeld via een goedkope lening via het Restauratiefonds, maar ook de overheid kent subsidies voor instandhouding, herbestemming en restauratie.
- Daarnaast kun je voor rijksmonumenten ook bepaalde gemaakte kosten aftrekken via de inkomstenbelasting.
Het belangrijkste is natuurlijk dat het monument uw droomwoning wordt. Een bijdrage in de kosten is dan altijd meegenomen, al is het wel zaak om op de juiste wijze restauratie en onderhoud te plegen. Gebeurt dit op de verkeerde wijze dan zult u het volledig op eigen kosten opnieuw moeten laten doen.
Voor het aankopen van een monument kunt u dan ook altijd het beste een aankoopmakelaar meenemen die goed ter plaatse bekend is. Hij kan u helpen met het inschatten van de mogelijkheden, informatie voor u opvragen bij de diverse instanties, u wijzen op mogelijk risico’s en u in contract brengen met specialisten die ervaring hebben met het keuren, onderhouden en verbouwen van monumenten.
Zo zorgt u ervoor dat de generaties na ons ook nog over het mooie monument kunnen beschikken!