Energiecontract nog regelen na je verhuizing? Zo voorkom je verrassingen en extra kosten

Je hebt net een verhuisdoos opengetrokken en dan schiet het je ineens te binnen: je energiecontract! Voor veel mensen staat dit belangrijke punt niet bovenaan de to-dolijst bij een verhuizing – met alle gevolgen van dien. Kun je dat nog regelen ná je verhuizing? In sommige gevallen wel, maar liever doe je het op tijd. Zo voorkom je onverwachte kosten en gedoe. In dit artikel lees je wat je wanneer moet doen – én wat nog mogelijk is als je het toch vergeten bent.

Energiecontract verhuizen of overstappen?

Wie gaat verhuizen hoeft niet per se van energieleverancier te wisselen. Je energiecontract is namelijk persoonsgebonden en mag gewoon meeverhuizen naar je nieuwe adres. Toch kan het slim zijn om van de gelegenheid gebruik te maken en even te kijken of je niet ergens goedkoper uit bent, door te kiezen voor een vast energiecontract van Vandebron. Verhuizen is vaak het moment om flink op je energiekosten te besparen. Houd er rekening mee dat je mogelijk een andere netbeheerder krijgt als je naar een andere regio verhuist. Daar heb je geen keuze in, maar voor je leverancier mag je gewoon zelf kiezen.

Geef je verhuizing op tijd door

Vrouw zit tussen verhuisdozen met laptop tijdens verhuizing
Net verhuisd? Dit is hét moment om je energiecontract te regelen – snel, online en zonder verrassingen.

Meld je verhuizing altijd op tijd bij je energieleverancier. Dit kan meestal al drie maanden van tevoren, maar moet uiterlijk twee weken voor de verhuizing geregeld zijn. De leverancier geeft het door aan de netbeheerder en zorgt ervoor dat alles soepel verloopt. Heb je voor stroom en gas twee verschillende leveranciers? Dan moet je bij allebei de verhuizing melden. Anders kan het zomaar gebeuren dat je ineens zonder zit, en dat is wel het laatste waar je zin in hebt tijdens een verhuizing.

Geef de meterstanden door

Op de dag van de sleuteloverdracht is het tijd om de meterstanden op te nemen. Doe dit het liefst samen met de vorige of nieuwe bewoner zodat er geen misverstanden ontstaan. Vervolgens lever je het ingevulde formulier binnen vijftien dagen na de verhuizing in bij je energieleverancier. Geen zin om te wachten? Dit kan tegenwoordig bij bijna alle leveranciers gewoon online. Wacht er niet te lang mee, want als jij niets doorgeeft, gaat de netbeheerder zelf schatten wat je verbruikt hebt. En laten we eerlijk zijn, dat pakt zelden in jouw voordeel uit.

Controleer je eindafrekening

Na de verhuizing krijg je een eindafrekening van je oude woning. Controleer deze goed, want je wilt natuurlijk niet betalen voor energie die je niet hebt verbruikt. Ontdek je een fout? Dan kun je nog tot vijf werkdagen vóór het einde van de derde maand na je verhuizing je echte meterstanden doorgeven. Vergeet ook niet te kijken of het nieuwe termijnbedrag wel past bij jouw situatie. Vaak wordt er gerekend met het verbruik van de vorige bewoners en dat kan flink afwijken.

Samenwonen? Regel alles in één keer goed

Verhuizen is voor veel mensen ook het moment waarop ze gaan samenwonen. Dat maakt het extra belangrijk om je woonzaken goed af te stemmen. Je energiecontract is daar één onderdeel van, maar denk ook aan gezamenlijke verzekeringen, de verdeling van vaste lasten, en het opzeggen of samenvoegen van abonnementen. Het voorkomt verwarring én dubbele kosten. In dit overzicht lees je wat je allemaal moet regelen als je gaat samenwonen – handig als je samen een frisse start wilt maken.

Verhuizen naar een nieuwbouwwoning?

Stel voor hun nieuwbouwwoning in aanbouw tijdens de bouwfase
Bouw je een huis? Regel dan vóór de oplevering je energieaansluiting en meterstanden – zo voorkom je vertraging of extra kosten.

Voor nieuwbouw geldt nog een kleine extra stap. Bouw je zelf of koop je een nieuwbouwwoning? Dan moet je zelf een energieaansluiting aanvragen bij de netbeheerder. Zodra de aansluiting er ligt, krijg je een unieke EAN-code. Die kun je zelf opzoeken of controleren via het officiële EAN-codeboek. Je hebt deze code nodig om een energiecontract af te sluiten. Noteer ook in dit geval de meterstanden bij oplevering en laat deze ondertekenen door de aannemer.

Wil je het maximale halen uit je nieuwbouwwoning, nog vóór de eerste steen gelegd is? Bekijk dan onze tips over nieuwbouwwoningen bouwen – van slimme indeling tot duurzame keuzes die later kosten en kopzorgen besparen.

Toch vergeten je energiecontract te regelen?

Ben je al verhuisd en kom je er nu pas achter dat je je energiecontract niet hebt geregeld? Geen zorgen, je kunt het alsnog fixen. Neem zo snel mogelijk contact op met een leverancier. Die kan je meestal alsnog aansluiten, al betaal je mogelijk tijdelijk een hoger tarief. De netbeheerder levert in de tussentijd noodstroom. Geef ook zo snel mogelijk je meterstanden door om verrassingen op je eindafrekening te voorkomen. Hoe sneller je handelt, hoe kleiner de kans op extra kosten. Zo voorkom je dat een vergeten energiecontract je verhuizing duurder maakt dan nodig.

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel Hiemstra is een ervaren contentmanager en een vaste waarde binnen blog.huislijn.nl. Met zijn diepgaande kennis van de woningmarkt en alles wat met wonen, verduurzaming en interieur te maken heeft, voorziet hij lezers van waardevolle inzichten en praktische adviezen.

Zijn expertise strekt zich uit over uiteenlopende onderwerpen: van energiezuinig wonen en slimme investeringen in vastgoed tot stijlvolle interieurkeuzes en duurzame bouwmaterialen. Met meer dan 110 publicaties op Huislijn.nl is Marcel een belangrijke stem in de woonbranche, en weet hij complexe materie op een toegankelijke en inspirerende manier over te brengen.

Of je nu op zoek bent naar praktische tips voor een verbouwing, advies over de woningmarkt of inspiratie voor een sfeervol interieur, Marcel brengt de nieuwste trends en onmisbare informatie samen in heldere en boeiende artikelen.

Artikelen: 117