Denk je aan een verbouwing? Hier moet je op letten

Het maakt niet uit of je een verbouwing wilt uitvoeren met het oog op de toekomst of dat je huis gewoon erg oud is en je het wilt renoveren. Voordat je als een gek naar de bouwmarkt rent, zijn hier 6 tips waarop je op moet letten voordat je aan een verbouwing begint. Lees verder!

1. Bereken het budget

Een van de belangrijkste details om te overwegen is je budget. Het is essentieel om te weten hoeveel je kan veroorloven om te besteden aan een verbouwingsproject. Met een budget weet je of je de middelen hebt om een nieuwe ruimte of woning te creëren. Het beste is om een verbouwingsplan te maken zodat je precies weet wat het allemaal gaat kosten.  Gemiddeld kost het verbouwen van een huis tussen de 50 en 200 euro per vierkante meter. Aannemers rekenen meestal een uurtarief van 20 tot 70 euro. Voor de meeste renovatieprojecten kun je dus rekenen op een totale kostprijs van 5.000 tot 100.000 euro. Houd ook rekening met kosten zoals de aanschaf van een invalcirkelzaag en andere materialen.

De afbeelding toont een jong kind, gekleed in een pak en stropdas, dat geconcentreerd zit te rekenen met een rekenmachine. Voor het kind liggen stapels bankbiljetten en een notitieboekje, wat een speelse weergave geeft van het idee van financiële verantwoordelijkheid en rekenen.

2. Noteer wat van noodzaak voor je is

Het is ook belangrijk om te weten wat voor een kenmerken je wilt dat de ruimte krijgt waarin je de verbouwing gaat uitvoeren. Hiervoor kun je het beste pen en papier pakken en alles opschrijven wat je maar kan voorstellen, totdat het resultaat precies is als wat je in gedachten had. Teken daarna uit de vrije hand een nieuwe indeling van je woning zodat je een idee hebt van hoe het eindresultaat eruit gaat zien

3. Bouwvergunningen

Sommige verbouwingsprojecten vereisen een bouwvergunning van je stad. Dit geldt meestal voor uitgebreide projecten waarbij de oppervlakte van je huis wordt vergroot, zoals het toevoegen van nieuwe kamers. Er zijn twee soorten bouwvergunningen: de lichte bouwvergunning en de reguliere bouwvergunning. Voor kleinere bouwprojecten, zoals het plaatsen van een dakkapel, heb je een lichte bouwvergunning nodig. Voor grotere projecten, zoals een uitbouw of het plaatsen van een dakopbouw, is een reguliere bouwvergunning vereist. Als je niet zeker weet of je een vergunning nodig hebt, neem dan contact op met de gemeente om te controleren of een vergunning moet worden verkregen. Het niet verkrijgen van een vergunning kan je later veel problemen en hoge boetes opleveren.

4. Zelf doen of een professional inhuren

Veel mensen kiezen ervoor om zelf hun huis te verbouwen. Zelf je huis verbouwen kan je geld besparen omdat je geen arbeidskosten hoeft te betalen. Verbouwingsprojecten kunnen echter potentieel gevaarlijk zijn. Evalueer daarom je verbouwingsproject en zorg ervoor dat je zeker weet dat je elke stap van het project veilig kunt voltooien. Bij twijfel kun je het beste een lokale aannemer inhuren om je te helpen. Zij hebben vaak alle kennis en materialen van AIC om de klus te klaren. Je kunt altijd geld besparen door eenvoudigere taken zoals de afwerking (schilderen, beitsen en betegelen) zelf te doen.

woning verbouwen

5. Huren van een aannemer

Als je besluit om een aannemer voor je project in te huren, besteed dan wat tijd aan het onderzoeken van kandidaten in je omgeving. Verwijzingen van vrienden en familie zijn een geweldige plek om te beginnen, omdat ze persoonlijk kunnen getuigen van de kwaliteit van het werk van een aannemer, en je kunt het eindproduct zien. Het beste kun je van ten minste 3 aannemers offertes aanvragen en interviewen voordat je een besluit neemt. Interviews kunnen helpen bij het bepalen of de aanpak van de aannemer overeenkomt met je visie, budget en tijdlijn voor het project. Bovendien kun je ze belangrijke vragen stellen. Bekijk na de gesprekken de offerte en prijzen van elke aannemer om te bepalen welke het beste bij je verbouwingsproject past.

6. Wees geduldig

We weten dat bouwwerkzaamheden het ergste in mensen naar boven kunnen brengen, toch is het belangrijk dat je geduld hebt en niet verwacht dat je verbouwing in twee dagen klaar is. Zelfs als je alles perfect hebt gepland, komt het vaak voor dat er een of andere onvoorziene gebeurtenis opduikt. Maar hou je hoofd koel en ga even lekker naar buiten of doe iets totaal anders zodat je even alles weer op een rijtje kan zetten.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ik ben Ronald Barends, directeur en eigenaar van Huislijn.nl, een platform dat maandelijks door 800.000 woningzoekenden wordt bezocht. Dankzij de samenwerking met vele makelaars bieden we een actueel en overzichtelijk aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen, waarmee Huislijn.nl een waardevolle bron is voor zowel makelaars als huizenzoekers. Naast mijn werk bij Huislijn.nl geef ik graag advies over het kopen en verkopen van een woning. Ook vind ik het leuk om af en toe wooninspiratie te delen en mensen te helpen bij het vormgeven van hun ideale woonomgeving. Mijn brede interesse in alles rondom wonen – van interieurtrends tot duurzame oplossingen – maakt me een veelzijdige partner voor iedereen met een passie voor wonen.

Artikelen: 294