Wooninspiratie, de laatste woontrends en tips over het kopen en verkopen van je huis!
![Close-up van een groepenkast met kleurrijke elektriciteitskabels en een elektricien die een schakelaar controleert](https://blog.huislijn.nl/wp-content/uploads/2025/02/kabels-electriciteit-scaled.jpg)
Koop je een huis? Voorkom hoge kosten door je groepenkast te controleren!
Bij het bezichtigen van een huis letten de meeste mensen vooral op zaken als de indeling, de staat van de vloeren, muren en keuken. Maar wist je dat het net zo belangrijk is om de groepenkast te (laten) controleren? Dit is namelijk een van de belangrijkste onderdelen van de woning.
Dit artikel is geschreven door Leonie van der Laan. Leonie is een ervaren vastgoed- en woonexpert met een passie voor verduurzaming en veilig wonen. Met jarenlange ervaring in de woningmarkt schrijft ze informatieve en toegankelijke artikelen die kopers en huiseigenaren helpen bij belangrijke beslissingen. Haar expertise ligt in bouwkundige keuringen, energiezuinige oplossingen en slimme woningverbeteringen. Voor meer wooninspiratie en praktische tips kun je haar artikelen lezen op Huislijn.nl.
De groepenkasten regelen de verdeling van elektriciteit door het hele huis en zorgt ervoor dat alles veilig en efficiënt werkt. Bij nieuwbouwwoningen is dit meestal goed geregeld, maar bij oudere woningen kan een verouderde of slecht onderhouden groepenkast storingen veroorzaken en zelfs brandgevaar opleveren.
Wanneer voldoet een groepenkast aan de eisen?
In de afgelopen decennia is ons elektriciteitsverbruik enorm gestegen, door apparaten zoals wasdrogers, inductiekookplaten en laadpalen voor elektrische auto’s. Daarom moet een groepenkast voorbereid zijn op hogere belasting.
![Vrouw laadt een elektrische auto op bij moderne woningen, een voorbeeld van de toenemende elektriciteitsvraag in huishoudens.](https://blog.huislijn.nl/wp-content/uploads/2022/12/laadpaal-aan-huis-1024x683.jpg)
Daarnaast zijn er officiële veiligheidseisen. Hoewel vaak wordt aangeraden om woningen te voorzien van minimaal twee aardlekschakelaars, specificeert de NEN 1010:2020-norm dit aantal niet expliciet. De norm legt de nadruk op de juiste toepassing en selectie van aardlekschakelaars, afhankelijk van de belasting en indeling van de elektrische installatie. Het is daarom verstandig om bij twijfel een expert in te schakelen die kan beoordelen wat nodig is voor jouw situatie.
Wanneer moet een groepenkast vernieuwd worden?
Het is belangrijk om niet alleen naar de huidige situatie te kijken, maar ook naar de toekomst. Wil je je woning verduurzamen met een warmtepomp of zonnepanelen? Of heb je een elektrische auto die je thuis wilt opladen? Dan kan het nodig zijn om de groepenkast te upgraden.
Checklist: wanneer is je groepenkast aan vervanging toe?
- Als er geen aardlekschakelaars aanwezig zijn.
- Als er oude smeltzekeringen in zitten.
- Als je een warmtepomp of laadpaal wilt installeren.
Een verouderde groepenkast is niet altijd geschikt voor moderne elektrische installaties. Soms is een uitbreiding nodig, maar in sommige gevallen moet de hele installatie vervangen worden. Dit kan een flinke kostenpost zijn, iets om in je achterhoofd te houden voordat je een bod op een huis uitbrengt.
Tip: Laat een expert meekijken
![Bouwkundig expert bespreekt een plattegrond met huizenkopers tijdens een woningkeuring.](https://blog.huislijn.nl/wp-content/uploads/2024/03/plattegrond-verbouwen-klussen-1024x683.jpg)
Veel zaken kun je als koper zelf controleren, en een bouwkundige keuring brengt vaak al veel aan het licht. Toch wordt tijdens zo’n keuring meestal slechts oppervlakkig naar de groepenkast gekeken.
Daarom is het verstandig om bij oudere woningen een ervaren elektricien in te schakelen. Deze kan controleren of de bedrading nog in goede staat is, of er verouderde smeltzekeringen aanwezig zijn en of de belasting per groep logisch is ingedeeld.
Een elektricien kan je ook adviseren over de noodzakelijke aanpassingen om de groepenkast toekomstbestendig te maken. Zo voorkom je kortsluiting en zorg je voor een veilige woonsituatie.