Wat moet je allemaal regelen als je een huis hebt gekocht?

De droom is werkelijkheid geworden: je hebt een huis gekocht. Gefeliciteerd! Of het nu een charmant oud huis is of een prettige nieuwbouwwoning, er staat je een hoop te wachten. Wat moet je allemaal regelen als je een huis koopt? Dat ontdek je hier!

Het regelen van een hypotheek

De eerste stap is het regelen en/of afronden van je hypotheek. Je hebt dit misschien al gedaan, maar als je dit nog niet hebt gedaan, is het belangrijk om een hypotheek te regelen.

De afbeelding toont een illustratie van een huis met verschillende financiële symbolen eromheen, zoals een calculator, stapels muntgeld, een procentteken en grafieken. Deze visualiseren aspecten van de woningmarkt, zoals kosten koper, hypotheken en andere financiële overwegingen bij het kopen van een huis.

Notaris regelen

De notaris stelt de hypotheekakte op, waarin officieel wordt vastgelegd dat jij de eigenaar van de woning bent. Zonder een notaris word je geen huiseigenaar.

Verzekeringen

Als het huis echt van jou is, wil je wel zorgeloos genieten. Het is belangrijk om je verzekeringen te regelen. Een van de belangrijkste verzekeringen is een woonverzekering of een inboedelverzekering voor je spullen. Een opstalverzekering van OHRA vergoedt schade aan je woning en wat er blijvend aan bevestigd is, en een inboedelverzekering vergoedt schade aan de inboedel van de woning.

Illustratie van twee handen die rode paraplu's vasthouden boven een rood huis, terwijl het regent. De paraplu's beschermen het huis tegen de regen, wat symbool staat voor bescherming of verzekering van een woning.

Gas, water, licht en internet

Niets is zo vervelend dan als je moet intrekken in je nieuwe woning en dat je erachter komt dat je geen elektriciteit of water hebt. Daarom is het belangrijk om op tijd je gas, water en licht te regelen. Dit kun je van tevoren doen, zodat alles netjes werkt op de dag van de sleuteloverdracht.

Wat ook onmisbaar is: internet. Zorg ervoor dat je internetprovider weet wanneer je verhuist. Je wilt natuurlijk niet zonder internet zitten.

Belastingen

Als je eigenaar bent van een woning, moet je gemeentelijke belastingen betalen. Dit is onder andere de onroerendezaakbelasting, rioolheffing en afvalstoffenheffing.

Schilderen, klussen en inrichten

Huis schilderen - verbouwen

Nu het serieuze papierwerk is afgerond, kan het echte werk beginnen: verhuizen en inrichten. Lekker met een busje al je spullen verplaatsen. Het kan zijn dat je eerst nog gaat klussen of alvast de muren wilt verven. Zodra je alle spullen hebt, is het tijd om je woning in te richten zoals jij dat wilt. Heerlijk om je eigen smaak en stijl in je huis te laten terugkomen. Dit is je kans om je eigen huis echt je thuis te maken.

Adreswijzigingen doorgeven

Vergeet niet om je adreswijziging door te geven. Het is belangrijk om bedrijven zoals je bank, huisarts en werkgever op de hoogte te stellen. Zo zorg je dat je belangrijke post blijft ontvangen.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 279