Glasvezel internet laten aanleggen: is dat de moeite waard?

Het is de nieuwste en snelste versie van het internet: glasvezel. Veel mensen claimen niet meer zonder te kunnen, maar is het echt zoveel beter? Zeker als je zelf moet betalen voor de aanleg van glasvezel naar jouw woning, is het verstandig om je goed in te lezen over de voor- en nadelen. Want pas als je weet wat de verschillen zijn, kun je de juiste optie kiezen voor jouw huishouden.

De verschillende soorten internet

Om te bepalen of glasvezel in jouw geval de beste keuze is, leggen we eerst uit wat de verschillende soorten internet zijn, en dus de alternatieven voor glasvezel. In Nederland kun je, mits ze op jouw adres beschikbaar zijn, kiezen uit drie verschillende soorten internet: (A)DSL, kabel en glasvezel.

(A)DSL

De meeste volwassenen weten wat ADSL internet is. Dit is namelijk de oudste variant, die al zo’n 50 jaar bestaat. Waar het lange tijd bekendstond als een van de grootste uitvindingen ooit, zitten er wel een paar nadelen aan. Een (A)DSL verbinding is alleen snel als je vrij dichtbij de wijkcentrale zit. Hoe verder weg je woont, hoe meer ruis er zit op de lijn. Het is wel heel goedkoop, wat voor velen een voordeel is.

Kabel internet

Dit is een opvallend snellere variant. Met kabel internet worden signalen verstuurd via een kabel, waarin zowel internet als tv naar je huis worden gestuurd. Het nadeel daarvan is dat je verplicht bent om ook televisie af te nemen en dus niet kunt kiezen voor alleen internet. De afstand tot de wijkcentrale is niet belangrijk, want de snelheid hangt af van het gekozen abonnement.

Kabel internet

Glasvezel internet

En dan natuurlijk glasvezel internet, volgens velen het ‘netwerk van de toekomst’. Los van het feit dat we dat ooit ook dachten van ADSL, is glasvezel wel opvallend veel sneller en duurzamer. Door een flinterdunne glasvezelkabel worden data onder de grond verstuurd, en dat met een snelheid die wordt vergelen met de snelheid van het licht. Doordat je deze verbinding niet deelt met bijvoorbeeld de buren, zit er nooit ruis op de lijn en profiteer je altijd van topsnelheid internet én tv, zelfs als je het tegelijk gebruikt.

Glasvezel laten aanleggen: doen of niet doen?

Voordat je het aanleggen van glasvezel overweegt, moet je eerst uitzoeken of het überhaupt beschikbaar is op jouw adres. Het aanleggen van dit omvangrijke netwerk kost namelijk ontzettend veel tijd, en in veel (vooral kleine) dorpen is het nog niet beschikbaar. Is het dat wel? Dan is het het overwegen waard als je echt super snel internet nodig hebt. Ben je een fervent gamer, werk je vanuit huis en heb je geregeld video calls of wil je urenlang met meerdere personen tegelijk kunnen Netflixen zonder onderbrekingen? Dan is glasvezel internet een absolute must.

Bedenk je wel dat je in veel gevallen moet betalen om de aansluiting van de straat naar je woning door te trekken. Helaas zijn ook de abonnementskosten die je vervolgens per maand moet betalen iets hoger dan bij kabel internet. Er zijn verschillende aanbieders en je kunt online gemakkelijk alle glasvezel aanbieders vergelijken. Kortom, als je niet per se super snel hoeft te internetten, is het aanleggen van glasvezel niet nodig. Maar als glasvezel beschikbaar is in jouw buurt én je bent een zwaardere gebruiker, dan is glasvezel zeker een goede keuze!

Leonie van der Laan
Leonie van der Laan

Hallo! Ik ben Leonie, een enthousiaste tekstschrijver met een passie voor mode, design en wooninspiratie. Mijn hart ligt in de prachtige Spaanse stad Valencia, waar ik vastbesloten ben om te gaan wonen en mijn liefde voor de cultuur te omarmen. Momenteel bevind ik me nog in een gezellige kleine studio, maar ik geloof dat een beperkte ruimte geen belemmering hoeft te zijn. Met een dosis creativiteit en slimme oplossingen maak ik van mijn compacte plekje een gezellig thuis. Ik deel graag mijn ideeën en inspiratie voor het inrichten van kleine ruimtes, en ik hoop anderen te inspireren om hetzelfde te doen!

Artikelen: 4