Wooninspiratie, de laatste woontrends en tips over het kopen en verkopen van je huis!
Slimme zonwering combineert comfort en duurzaamheid
Slimme deurbellen, slimme klimaatbeheersing, slimme keukenapparatuur en slimme verlichting: het zijn enkele voorbeelden van allerhande populaire ‘smart’ technologie. In zowel woningen als bedrijven en andere utiliteitsbouw worden steeds meer apparaten aangesloten op het IoT (Internet of Things) om het comfort en de duurzaamheid te vergroten. Een van de meest recente functionaliteiten die in gebouwen op afstand bediend en geautomatiseerd kunnen worden, is slimme zonwering. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden en voordelen.
Voorbeelden van slimme zonwering
Laat je nieuwe zonwering installeren, dan kun je kiezen voor een slimme variant. Maar ook bestaande zonwering kan in bepaalde gevallen ‘smart’ gemaakt worden. Slimme zonwering kan allereerst bijvoorbeeld bestaan uit een uitvalscherm met een windsensor. Bij de detectie van (te) hoge windsnelheden, gaat het zonnescherm automatisch in. Het is ook een optie het scherm te koppelen aan een zon- en lichtsensor of aan een temperatuursensor.
Een ander voorbeeld van slimme zonwering is bijvoorbeeld een screen of rolluik dat je met een app kunt bedienen. Dit geeft je de mogelijkheid de zonwering op afstand te openen of te sluiten. Hiermee kun je het slimme systeem verder automatiseren. Denk aan het openen of sluiten op vastgestelde tijden, of bij zonsopgang en -ondergang. Op Pzn.nl kun je alles lezen over de mogelijkheden.
Slimme zonwering: de grootste voordelen
Slimme zonwering biedt allerlei voordelen, van gebruiksgemak en comfort tot een positief effect op de algehele duurzaamheid en efficiëntie van een pand.
Ontzorging door automatisering
Het vergroot allereerst het gebruiksgemak en het comfort van bewoners van een huis of gebruikers van bijvoorbeeld een bedrijfspand. Slimme zonwering kan eenvoudig worden geprogrammeerd om op specifieke tijden te openen of te sluiten, wat zorgt voor een optimaal binnenklimaat. De zonwering kan ’s ochtends automatisch openen om natuurlijk licht binnen te laten. En ’s middags sluiten om oververhitting te voorkomen. Dit zorgt voor een comfortabeler leef- of werkomgeving, zonder dat je er zelf aan hoeft te denken.
Bediening op afstand
Daarbij biedt mogelijke bediening op afstand veel gemak. Of het nu gaat om zonwering op plaatsen waar je normaal niet bij eenvoudig bij kunt (zoals hooggeplaatste ramen), of voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Die afstand kan natuurlijk ook geografisch veel groter zijn. Zo is het niet nodig om aanwezig te zijn in een woning of ander pand, om de zonwering te kunnen regelen.
Een duurzamer pand
Tot slot kan slimme zonwering ook een positief effect hebben op de energie-efficiëntie. Onder meer omdat het automatisch kan worden aangepast op basis van de stand van de zon, de temperatuur, en het tijdstip van de dag. Dit helpt om de warmte in de zomer buiten te houden en in de winter binnen te houden, waardoor de behoefte aan airconditioning en verwarming afneemt. Dit leidt tot lagere energiekosten en een duurzamer energieverbruik. Fijn is dat de zonwering ook zijn werk kan doen op momenten dat er niemand aanwezig is. Het blijft koel binnen, ook als bewoners of gebruikers van een pand korte of langere tijd afwezig zijn.
Slimme zonwering: een echte win-win
Zonwering – en dan vooral die met slimme technologie – kan de leef- en werkomgeving een stuk aangenamer en comfortabeler maken. Doordat het ook nog eens de duurzaamheid én uitstraling behoorlijk kan verbeteren, levert het een echte win-winsituatie op voor bewoners of gebruikers.